Magyar gazdaság

Ma megkapják a hitelminősítők a magukét

Miközben mára várják a hitelminősítőkkel kapcsolatos új brüsszeli bizottsági javaslat nyilvánosságra hozatalát, Michel Barnier belső piaci biztos egy interjújában elárult néhány részletet.

Miközben mára várják a hitelminősítőkkel kapcsolatos új brüsszeli bizottsági javaslat nyilvánosságra hozatalát, Michel Barnier belső piaci biztos egy interjújában elárult néhány részletet. Az Európai Bizottság javasolni fogja azon európai országok hitelminősítésének felfüggesztését, amelyek az EU vagy az IMF nemzetközi támogatási programjaiból részesülnek, illetve azokét, amelyek osztályozása növelné a piaci bizonytalanságot.

Korábban a mára esedékes bejelentések közül az is kiszivárgott, hogy az Európai Értékpapír-piaci Felügyeleti Hatóság (ESMA) felügyelné és ellenőrizné a hitelminősítő intézetek módszereit, és arra kötelezné a megbízókat, háromévente váltsanak minősítő intézményt. A hibás ítéleteikért a hitelminősítők a jövőben felelnének. Mint ismert, a múlt csütörtökön a Standard & Poor’s bejelentette, az eurózóna adósságválságának kockázatai miatt „véletlenül” rontotta Franciaország adósbesorolását. Utóbb technikai hibával magyarázták.

hitelminősítő leminősítés ESMA Barnier
Kapcsolódó cikkek