Magyar gazdaság

Megnyílt az út az orosz WTO-tagság előtt

Moszkva megállapodott Grúziával, így elhárult a végső akadály a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) történő orosz csatlakozás előtt – jelentette be az orosz főtárgyaló. A tárgyalások sikerét grúz részről is megerősítették.

Oroszország 18 évvel ezelőtt kezdte meg a tárgyalásokat a WTO-val a csatlakozásról, a belépéshez már csak Grúzia beleegyezésére volt szükség. A megállapodást az hátráltatta, hogy a két szomszédos ország között az utóbbi években jelentősen elmérgesedett a viszony. Moszkva ugyanis független államként ismeri el a Grúziától elszakadt Abháziát és Dél-Oszétiát. A két ország közötti konfliktus 2008 augusztusában öt napon át tartó háborúba torkollott, amelynek keretében az orosz hadsereg bevonult Dél-Oszétiába.

A grúz jóváhagyás azután született meg a svájci közvetítéssel folyó kétoldalú tárgyalásokon, hogy a felek megegyeztek abban: egy független társaság fogja auditálni az Oroszország és Grúzia közötti adatait.

A globális GDP-termelésben kétszázalékos arányt kitevő Oroszország a világ legnagyobb azon gazdasága – és a G20-ak egyetlen olyan tagja –, amely még nem csatlakozott a 153 tagországból álló WTO-hoz. Oroszország csatlakozása így a legnagyobb lépés lesz a liberalizálásában azóta, hogy Kína 2001-ben tagja lett a globális kereskedelem 97 százalékát lefedő WTO-nak.

 

tagság WTO Oroszország oszétia
Kapcsolódó cikkek