Magyar gazdaság

Oszkó: A devizahitelüket átváltók is rosszul járhatnak

Ha beindul egy kamatemelési ciklus, akkor a forintra átváltott devizahitel törlesztőrészlete ismét a korábbi szintre emelkedhet - mondta Oszkó Péter az Arénában. A Bajnai-kormány volt pénzügyminisztere arról is beszélt, hogy a görög gazdaság után kockázatosságában a magyar gazdaság a leggyorsabban romló állam az unióban, mégsem vagyunk Görögországhoz hasonló helyzetben.

Ha beindul egy kamatemelési ciklus, akkor elképzelhető, hogy a forintra átváltott devizahitel törlesztőrészlete ismét a korábbi szintre emelkedik - mondta Oszkó Péter, a Bajnai-kormány volt pénzügyminisztere az Arénában.

Oszkó Péter hozzátette, hogy a legkevésbé rászorultak tudnak élni a végtörlesztéssel, ráadásul miután ez óriási terhet jelent a hazai pénzügyi rendszernek, nem csökkenti a valós kitettségünket és a potenciális veszteségünket, az ország finanszírozását nem teszi olcsóbbá, sőt rontja a hitelességünket.

A végtörlesztési program csak korlátozott lehet, mert a teljes devizaadós-állomány forintosítását nem bírja elviselni a bankrendszer - emelte ki.

A Bajnai-kormány volt pénzügyminisztere arról is beszélt, hogy a görög gazdaság után kockázatosságában a magyar gazdaság a leggyorsabban romló állam az unióban, ezt a folyamatot a forint gyengülése is erősíti.

A magyar gazdaság fundamentumai részben egyáltalán nem kockázatosak, vagyis nem arról van szó, hogy Magyarország Görögországhoz hasonló helyzetben lenne. A görög válság eszkalálódásakor, 2010 tavaszán Magyarországnak egy stabil költségvetési pályája volt - magyarázta a PortfoLion Zrt. vezérigazgatója.

Azért vagyunk kiszolgáltatva a nemzetközi folyamatoknak, mert a külföldi finanszírozók hangulatától függ, mennyibe kerül az finanszírozása, és egyáltalán, arra milyen hajlandóság van. De ezt még lehetne kezelni, ha Magyarországról az a kép élne, hogy stabil, megbízható, kiszámítható gazdálkodást folytat, és csökken a költségvetési hiánya, valamint az államadóssága - fogalmazott Oszkó Péter, aki elmondta, hogy görög gazdaságot a rendezett csőd felé kell terelni a nagyobb gondok elkerülése érdekében.

A korábbi pénzügyminiszter hangsúlyozta, Kínától nem lehet elvárni, hogy a saját érdekeit félre téve segítsen az eurozónán. Oszkó Péter szerint, ha az ázsiai nagyhatalom részt vesz a konszolidációban, akkor megkéri az árát.

hitelesség csőd végtörlesztés Görögország Oszkó Péter
Kapcsolódó cikkek