Magyar gazdaság

Segíthet a nanovas

Az országban több száz szennyezett terület megtisztításában segíthet az az eljárás, amelyet most próbálnak ki Törökszentmiklóson a Vegytek által – 1998-as privatizációjáig – húsz éven át a talajba juttatott mérgező, klórozott szénhidrogének eltávolítására.

„A város előző vezetői éveken át hallgattak erről a környezetszennyezésről, magam orvosként figyeltem fel arra, hogy nálunk sokkal gyakoribbak a rákos megbetegedések, mint a környező településeken” – közölte Juhász Enikő polgármester. A veszély felszámolása érdekében döntöttek úgy, hogy – a teszthelyszín biztosításával – bekapcsolódnak az Auro-Science, a Golder Associates és a Szegedi Tudományegyetem közös kísérletébe.

Törökszentmiklós ipari negyedében 300000 köbméterre becsülik a szennyezett talajvíz mennyiségét. A hasonló szenynyeződések felszámolása hagyományos – úgynevezett átmozgatásos – technológiával több tíz évet vesz igénybe. „A Magyarországon most először alkalmazott nanovas-technológiával lehetőség nyílik a szennyeződés gyors és hatékony kezelésére” – mondta Soós Miklós, a nanovasat gyártó Auro-Science Kft. ügyvezető igazgatója.

Ezt erősítette meg László Tamás, a tereptesztet végző Golder Associates Magyarország Zrt. kármentesítési vezetője. Elmondása szerint biztatók az első eredmények az EU-támogatással kifejlesztett anyag tesztelésénél. Az első 9 köbméter nanovasmennyiséget októberben három mélységben – 9, 15 és 25 méteren – juttatták be a szennyezett talajvízbe. Ezt követően egyéves próbaüzemben nézik meg az érintett 12 hektáros területen a kármentesítés lehetőségeit. Számításaik szerint öt év alatt lehet a kívánt
határérték alá csökkenteni a szennyezettséget Törökszentmiklóson.

környezetszennyezés szennyezett talaj nanovas
Kapcsolódó cikkek