Magyar gazdaság

Az EKB nem akarja beindítani a pénznyomdát

A monetáris mennyiségi enyhítés, azaz a jegybanki bankóprés beindítása nem vezet kimagasló gazdasági eredményekhez - mondta Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke csütörtökön egy berlini konferencián.

A jegybanki szakember kifejtette: "nem látok bizonyítékot arra, hogy az Egyesült Királyságban, vagy az Amerikai egyesült Államokban az ilyen intézkedések jelentősen erősítették volna a gazdaságot".

A piac és néhány euróövezeti politikus egyre nagyobb nyomást helyez a frankfurti székhelyű szervezetre, hogy a bajba jutott államok kötvényeinek nagyszabású felvásárlásával járuljon hozzá az euróövezeti gondok mérsékléséhez. Az EKB azonban rendre elutasítja az ilyen kéréseket, mivel szerinte az összeegyeztethetetlen azzal a jogszabállyal, amely szerint nem finanszírozhat tagállami költségvetést.

A meglévő kötvényvásárlási programról (SMP) - amelyet hivatalosan a pénzpiaci stabilitás fenntartása, azaz a monetáris politikájának transzmissziós hatékonyságának megőrzése érdekében folytat - Draghi elmondta: "az se nem végtelen idejű, se nem végtelen mértékű".

Az EKB elnöke kijelentette: többre van szükség a monetáris intézkedéseknél, hogy helyreálljon a piaci bizalom, és az európai kormányoknak azonnal intézkedéseket kell bejelenteniük költségvetéseik konszolidációja érdekében. Draghi mindazonáltal üdvözölte és "áttörésnek" nevezte az európai állam- és kormányfők előző heti megállapodását, amellyel igyekeznek mélyíteni a közös gazdaság kormányzást. Felszólította ugyanakkor az európai vezetőket, hogy "egyértelműen" fogalmazzanak a kérdésben, és haladéktalanul teljesítsék kötelezettségvállalásaikat.

mennyiségi könnyítés Draghi EKB adósságválság bankóprés
Kapcsolódó cikkek