Magyar gazdaság

Ennyivel nőtt az ipari termelés

Októberben 3,0 százalékkal nőtt az ipari termelés volumene az előző év azonos hónapjához képest - jelentette szerdán előzetes adatok alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik az eredeti kiigazítatlan mutatóval.

A KSH adataiból kitűnik, hogy az előző hónapban, szeptemberben szintén 3,0 százalékkal nőtt az ipari kibocsátás, mind a kiigazított mind a kiigazítatlan adatok szerint. Az előző hónaphoz képest októberben 0,9 százalékkal kisebb volt az ipari termelés volumene, a szeptemberi 3,9 százalékos növekedést követően.

Ami a bázishatást illeti, tavaly októberben 8,7 százalékra lassult az ipari termelés éves összevetésű növekedése az előző havi 11,2 százalékos ütemről, mind a munkanaphatással kiigazított, mind a kiigazítatlan adatok szerint.

Az idei év első tíz hónapjában az ipari termelés volumene 5,8 százalékkal haladta meg a 2010. január-októberit. A múlt év azonos időszakában 10,3 százalékos volt a kibocsátás növekedése, 2010. egészében 6,6 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző évhez képest.

„A külső kereslet lassulása és a hazai konjunktúramutatók romlása (beszerzési menedzser index, ipari bizalmi index) miatt az ipari termelés visszaesése az előző hónaphoz képest nem okozott meglepetést, mivel a bázis is viszonylag gyenge volt, éves szinten a növekedés az előző havi adattal megegyezik” – írja Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza.

Az elemző várakozása szerint novemberben stagnálást, vagy minimális visszaesést mutathat az ipari termelés, azonban decemberben bázishatás miatt jelentős megugrás várható. Az ipari termelés növekedése idén és jövőre 5,5-6 százalék között lehet, 2012-ben a lassuló külső keresletet ellensúlyozhatják az újonnan belépő autóipari kapacitások.

KSH kiigazított adat bázishatás termelés ipari termelés
Kapcsolódó cikkek