Magyar gazdaság

Könyvelők: szürkülést és elbocsátásokat hoz a minimálbér-emelés

A tervezett minimálbér-emelés és a járulékalap másfélszeresére emelése a könyvelők szerint a szürkegazdaság és az elbocsátások felé sodorhatja a vállalkozásokat – derül ki a Könyvelőiroda-Vezetők Klubja és a Penta Unió Zrt. több mint ezer könyvelőt felölelő felméréséből. Az új, 27 százalékos áfakulcs kapcsán a válaszolók csaknem fele arra számít, hogy sokan élnek majd illegális megoldásokkal.

Az idén október-novemberben lezajlott felmérésben 1043 regisztrált mérlegképes könyvelő vett részt. A tervezett minimálbér-emelés és a járulékalap másfélszeresre emelésének eredményeként a válaszadók erős többsége (60 %) szerint várhatóan jogkövetőek lesznek a cégek, de ez elbocsátásokkal, a juttatások felszámolásával vagy munkaidő csökkentéssel fog járni. A könyvelők harmada (33 %) szerint a változások a szürke- vagy feketegazdaság felé tolhatják a vállalkozásokat.

Az áfa kulcsának 27 százalékosra emelése tekintetében nem ennyire egyértelműek a vélemények: a válaszadók kissé több mint a fele (55 százaléka) úgy látja, hogy nem fogja jelentősen befolyásolni a számlázási gyakorlatot az emelés, a többiek szerint viszont csökken majd a legális számlaforgalom, élénkül a feketegazdaság.

„Közgazdasági tény, hogy a terhek növekedése következtében csökken az önkéntes jogkövetés szintje. A várhatóan az ellenőrzések és a szankciók szigorításával igyekszik majd ezt kompenzálni, ami minden bizonnyal az adójog kriminalizálását fogja eredményezni. Az adóhatóság szervezeti változásokkal, belső fejlesztésekkel (pl. kockázati besorolások, adatbázisok készítése, szakmai továbbképzések), és a nemzetközi kapcsolatok szélesítésével napról napra hatékonyabbá válik, így a jövőben egyre kevesebben fogják megúszni az adócsalást” – vélekedett Herich György, a Penta Unió Zrt. vezető adószakértője, a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének elnöke.

„Ebben a környezetben a könyvelő szerepe kiemelt, hiszen a legtöbb vállalkozásnál ő van egyedül tisztában az adókötelezettségekkel. Ráadásul sokszor még a vállalkozás gazdálkodását is jobban átlátja a tulajdonosnál. Adóoptimalizációs ötleteivel, javaslataival felesleges kiadásoktól és adóbírságoktól mentheti meg ügyfelét. Mindez felértékeli a könyvelő jogszabályváltozásokkal kapcsolatos, adóegyetemeken történő továbbképzését vagy szakmai klubokban történő önképzését” – jelentette ki Sallai Csilla, a Könyvelőiroda-vezetők Klubjának vezetője.

NAV könyvelő elbocsátás szürkegazdaság
Kapcsolódó cikkek