Magyar gazdaság

Németh Lászlóné lehet a miniszter

Németh Lászlóné lesz a lemondott Fellegi Tamás utódja a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium élén. Orbán Viktor miniszterelnök tegnap jelentette be a felkérést, a jelölt bizottsági meghallgatásai pedig már ma elkezdődnek.

Addig is, amíg Németh Lászlóné elfoglalja a miniszteri pozíciót, Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes irányíthatja a fejlesztési tárcát. Hogy a gyakorlatban ez milyen munkát követel a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot is vezető Navracsicstól, erősen kérdéses. A Fellegi Tamás lemondása óta eltelt közel két hétben a szaktárcát gyakorlatilag Fónagy János államtitkár irányította, az új miniszter munkába lépéséig pedig az egyes államtitkárságok külön-külön vihetik tovább a saját feladataikat.

Információink szerint Navracsics ideiglenes kinevezésére csupán a zökkenőmentes napi ügymenet megtartása miatt volt szükség, vannak ugyanis olyan ügyek, amelyeket hivataloasn csak a miniszter intézhet. A MÁV-Cargo privatizációja után a vasutasoknak megígért pénz utalását például szintén Navracsicsnak kellett szignálnia.

Azt továbbra sem tudni, hogy meddig tart a fejlesztési tárcánál a vezetők távozási hulláma. Az elmúlt hónapokban menesztették Olajos Péter helyettes államtitkárt, valamint Nyikos Györgyit, aki a fejlesztésekért felelős helyettes államtitkári posztot látta el. Az ő távozásukat követte Bencsik János energiaügyi államtitkár lemondása – sajtóértesülések szerint ennek közvetlen oka az lehetett, hogy összetűzött Lázár János Fidesz-frakcióvezetővel, és veszni látta a szakmaiságot. Ezek után mondott le Fellegi Tamás is.

Nem politikus, de állami cégekben rutinos

A leendő fejlesztési miniszter, az 58 éves Németh Lászlóné mindeddig szinte teljesen ismeretlen volt a politikai életben. A nyilvános információk szerint politikai pozíciót még soha nem vállalt, az állami és a politikaközeli gazdaságban azonban nem rutintalan. Jelenleg a Magyar Fejlesztési Banknál dolgozik vezérigazgató-helyettesként, és igazgatósági tag a Magyar Villamos Művek Zrt.-nél is. Az Opten cégadatai szerint az első Orbán-kormány alatt öt különböző állami cégnél is megfordult igazgatósági tagként.


németh lászlóné fellegi fejlesztési miniszter Navracsics
Kapcsolódó cikkek