Magyar gazdaság

Az NGM Kopitsról: Egy hiteltelen ember ne beszéljen hitelességről

A Nemzetgazdasági Minisztérium kemény kritikát fogalmazott meg Kopits Györgyről, a volt Költségvetési Tanács elnökéről.

„Kopits György öt évig volt a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja, akkor, amikor elkövették a legsúlyosabb hibát, a devizahitelezés elengedését. Az, hogy ez mekkora terhet jelent a magyar családoknak, vállalkozásoknak ma már mindenki tudja” – közölte az NGM.

Kopits Györgyöt továbbá személyes felelősség terheli a 2010-es költségvetés meghamisításában, melyet mint a Költségvetési Tanács elnöke úgy hagyott jóvá, hogy az abban szereplő 3,8%-os hiánnyal szemben ténylegesen 7 % felett alakult volna az államháztartási hiány, ha azt az Orbán kormány erélyes intézkedésekkel nem csökkentette volna – írja az NGM.

„Ezért úgy gondoljuk, hogy egy hiteltelen ember ne beszéljen hitelességről” – áll a kemény kritika azt NGM közleményében.

Visszautasítjuk továbbá a Naszvadi György államtitkár elleni méltatlan támadást. Naszvadi György és munkatársai kitűnő szakmai munkát végeztek a 2010-es költségvetés konszolidációjában. A 2011-es költségvetés pedig technikai többlet nélkül is 3% alatti hiányt mutat. A 2012-re elfogadott költségvetési hiány pedig az Európai Bizottság által visszaigazoltak szerint is 3% alatti lesz – hangsúlyozza a gazdasági tárca közleménye, amelyet Matolcsy György miniszter írt alá.

„Értjük, hogy Kopits György sértődött ember és nagyon szeretne újból a Költségvetési Tanács elnöke lenni, de most, hogy egy kitűnő és hiteles szakember vezeti a Költségvetési Tanácsot, rá már nincs szükség” – zárul a közlemény.

Matolcsy Györgynek nincs már hitelessége sem belföldön, sem külföldön, ezért Orbán Viktornak meg kell válnia tőle - nyilatkozta Kopits Görgy, a Költségvetési Tanács első elnöke a Heti Válasz csütörtöki számában megjelenő interjújában.

Kopits György véleménye szerint gazdasági miniszter hitelvesztésével függ össze, hogy Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter vezeti az IMF-tárgyalásokat. A Költségvetési Tanács első elnöke, aki öt évig volt tagja a jegybank monetáris tanácsának, Naszvadi György távozását is szükségesnek tartja. Magyarázatként hozzátette: "a költségvetési államtitkár, aki a múlt rendszerben tanulta mesterségét, teljes mértékben bebizonyította alkalmatlanságát a posztra. Erre ékes példa Magyarország 2012-es költségvetése".

Ki Kopits György?

Kopits György amerikai magyar közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja. 2009-ben a Költségvetési Tanács első elnökévé választották. Kutatási területe az állami pénzügyek – írja a közgazdészról a Wikipedia. Egyetemi diplomáit a svájci Fribourgi Egyetemen, majd 1965-ben a Georgetown Egyetemen szerezte.

Diplomáinak megszerzése után a Brookings Intézet kutatási munkatársa, majd 1969-től az Amerikai Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának munkatársa lett, végül 1975-ben a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) szerződött.

1986-ban az IMF magyarországi főreferense lett, majd 1988-ban az IMF osztályvezetőjévé nevezték ki, közben 1990-ben a szovjet gazdasággal foglalkozó tanulmánycsoport egyik vezetőjeként is dolgozott.

Magyarországgal szorosabb viszonyba 1993-ban került újra, amikor kinevezték az IMF magyarországi képviselőjévé és részt vett a Bokros-csomag felügyeletében. 1996-ig töltötte be ezt a pozíciót. Ekkor az állami pénzügyi főosztály vezetője lett, ilyen minőségében több országba küldött (Belgium, Brazília, Indonézia, Törökország, Ukrajna ) misszió vezetője volt.

2004-ben tért vissza Magyarországra, amikor Járai Zsigmond javaslatára a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja lett – írja a Wikipedia.

Járai Zsigmond, aki a napokban mondott le az új Költségvetési Tanács vezetéséről a Világgazdaságnak azt mondta, fordulatra van szükség a gazdaságpolitikában, valamint hangsúlyozta, hogy ehhez személyi változások lehetnek szükségesek.

Járai az m1-nek azt mondta, Matolcsy eléggé elhasználódott a piacon, ő nagyszerű képet tud felrajzolni a pénzügypolitikát  illetően, de a pénzügyi irányítást kellene megerősíteni.

Matolcsy január 17-én – Járai kritikáira válaszképp – azt közölte: „Némi szomorúsággal állapítom meg, hogy volt barátom, Járai Zsigmond legutóbbi közleményeiben figyelmen kívül hagyja az Orbán kormány eddig elért eredményeit”.

Kopits Györgyöt 2009-ben az Országgyűlés egyhangúlag az újonnan megalakított Költségvetési Tanács elnökévé választotta. 2010-ben a Magyar Tudományos Akadémia külső tagjává választotta.

NGM Kopits
Kapcsolódó cikkek