Magyar gazdaság

Kínosan indult a dán elnökség

Az EU dán elnökségének hivatalos indulásakor tartott sajtótájékoztatót egy meglehetősen rosszul időzített céges bejelentés árnyékolta be.

A féléves dán elnökség fő témája a környezetvédelem, a zöld gondolat jegyében az elnökség indulását megelőző este a dán leánykórus adott koncertet az "Ültess egy fát" – gondolat jegyében. Ma azonban a nyitó sajtótájékoztatón az FT uniós blogja szerint kissé megzavarta a kommunikációs az a tény, hogy a világ legnagyobb szélturbina-gyártója, a dán Vestas éppen ma jelentette be, hogy 2 335 főt elbocsát, a leépítésekre főként Dániában kerül sor.

Helle Thorning-Schmidt dán miniszterelnök ezután kénytelen volt megvédeni a zöld programot az újságíróknak a Vestasra vonatkozó kérdései kereszttüzében. "Világelsőnek kell lennünk a zöld technológiában, az energiahatékonyságban és innovációban, nem csak azért, mert ez hasznos a környezet szempontjából, hanem a gazdaság érdekében is" – fogalmazott a kormányfő, akit José Manuel Barroso bizottsági elnök próbált kisegíteni. Az elnök hangsúlyozta, hogy a jelenlegi válság minden területet érint és nem a zöld technológia okolható a mostani helyzetért. Az FT megjegyzi, hogy az időzítés mindenesetre kellemetlen, főként, hogy Kína bejelentette, hogy nemzetközi szinten fontos szereplővé akar válni a szektorban.

elnökség Vestas Helle Thorning-Schmidt zöld dán EZ
Kapcsolódó cikkek