Magyar gazdaság

Papademosz: Megszorítást, vagy nem marad semmink

Lukasz Papademosz görög miniszterelnök nyomatékosan arra a kérte a lakosságot, hogy viselje el a bérek további csökkentését, mert különben idén márciusban "katasztrofális vég", ellenőrizetlen államcsőd következhet be.

A munkavállalóknak azért kell elviselniük a bérek további csökkentését, hogy teljesíteni lehessen a takarékosságra vonatkozó célkitűzéseket. "Különben azzal szembesülünk, hogy nem marad semmink."  Athénben egyébként nagy a félelem, ugyanis január közepén ismét a görög fővárosba érkeznek a nemzetközi pénzügyi szervezetek ellenőrei, hogy megállapítsák, milyen eredményeket ért el Görögország a megtakarítások terén, ami az előfeltétele további segélypénzek folyósításának.

Papademosz találkozott a szakszervezetek képviselőivel A miniszterelnök kiemelte, hogy figyelmeztetései megalapozottak és nem tekintendők politikai trükknek azért, hogy rávegyék a munkavállalókat az engedményekre, a további kemény intézkedések elfogadására. "Nincs idő tárgyalásokra, Athénnek most kell cselekednie" - figyelmeztetett Papademosz.

A magánszektorban működő szakszervezetek szövetségének elnöke azonban továbbra is elvetette a bérek megkurtítását. Szót emelt a valamint a karácsonyi különpénz, a 13. és a 14. havi bérek megszűntetése ellen a magánszektorban. Az EU, az IMF és az Európai Központi Bank - a görög sajtó értesülése szerint – azt követeli, hogy a bércsökkentéseket a magánszektorban is hajtják végre.

görög papademosz csőd Görögország
Kapcsolódó cikkek