Magyar gazdaság

A Bosch vezére kiebrudalná Görögországot az EU-ból

Az egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő német cég vezérigazgatója, aki egyben Angela Merkel kancellár tanácsadója is, ajtót mutatna Görögországnak.

"Ennek az államnak, amely nem rendelkezik működő közigazgatással, amelynek gazdag polgárai nem fizetnek adót és nem létező nyugdíjasokat lát el, nincs helye az EU-ban – fogalmazott a Manager Magazinnak nyilatkozva Franc Fehrenbach, a Bosch vezére a Reuters tudósítása szerint. A jelek szerint a nagy tiszteletnek örvendő német ipari konszern feje nem áll egyedül véleményével, hiszen a lap által megkérdezett háromszáz menedzser 57 százaléka szeretné eltávolítani Görögországot az eurózónából.

Fehrenbach ennél radikálisabb véleményt képvisel, hiszen arra a kérdésre, mi történjék, ha Athén nem hagyja el magától a közösséget, a Bosch-vezér úgy válaszolt: meg kell alkotni azokat a jogszabályokat, amelyek révén kizárhatják az országot. A cégvezető úgy látja, az EU strukturális támogatást adhatna Görögországnak, amelynek segítségével ismét útnak indíthatná a drachmát, amely idővel akár versenyképessé is válhatna, de Görögország jelenleg elviselhetetlen teher az EU számára. Az interjú fontosságát emeli, hogy bár Fehrenbach nem ebben a funkciójában beszélt, ő Angela Merkel egyik gazdasági tanácsadója.

Athén ma ismét ígéretet tett arra, hogy hamarosan megszületik a megállapodás az újabb 130 milliárd eurós mentőcsomagért elvárt megszorításokról, de eddig már számtalanszor elhalasztották a végső döntést. Az uniós pénzügyminisztereknek elvileg ma is találkozniuk kellett volna ennek kapcsán, ehelyett csak telefonkonferenciát tartanak, miközben a piac egyre kevésbé hisz a görög ígéreteknek.

 

 

 

EU vezér Bosch Görögország
Kapcsolódó cikkek