Magyar gazdaság

Áttörésre vár Európa

Görögországban célegyenesen haladnak a tárgyalások az új takarékossági csomagról - írja a Handelsblatt, a német üzleti körök lapja.

Lukasz Papademosz  miniszterelnök ma, szerdán Athénban a kormánypártok vezetőivel találkozik annak érdekében, hogy jóváhagyassa velük a csomagot. Az új takarékossági törekvések a nemzetközi hitelezők követeléseit hivatottak teljesíteni. Ez a feltétele annak, hogy a csődközeli ország hozzájusson az újabb, 130 milliárd euró összegű segélycsomaghoz. A találkozót eredetileg kedd estére tervezték, ám Papademosz irodájának szóvivője szerint a takarékossági program "finomságait" még egyeztetni kell a trojka, nevezetesen az az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap ellenőreivel.

A görög állami rádió információi szerint mintegy 15 oldalas anyagról van szó. A törlésre váró tételek között a magánszektorban tervezett csökkentéseken kívül szerepel még a gyógyszerekre, a fegyverkezésre szánt kiadások megkurtítása, valamint a városok és községek támogatására szánt juttatások megnyesése - írja a Handelsblatt.

A Handelsblatt szerint a hónapokon át tartó tárgyalásokon közben sikerült valódi haladásokat elérni. Angela Merkel német szövetségi kancellár pedig lehetségesnek tartja, hogy csütörtök estig le lehet zárni a tárgyalásokat Athén újabb takarékossági erőfeszítéseiről. Elképzelhető, hogy addigra elkészül a nemzetközi pénzügyi ellenőrök jelentése, amely előfeltétele a további 130 milliárd euró összegű segély folyósításának. Az újabb segélyek nélkül Görögország március végéig csődbe jutna. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke kedden bizakodónak mutatkozott. "Úgy hiszem, hogy igen közel vagyunk a megegyezéshez" - hangoztatta Brüsszelben. Este pedig Angela Merkel ismételten ellenezte, hogy Görögország kiszálljon az euróövezetből. "Azt akarom, hogy Görögország megtartsa az eurót. Nem veszek részt Görögországot kiszorításában" - fogalmazott.

mentőcsomag papademosz Merkel EU Barroso
Kapcsolódó cikkek