Magyar gazdaság

Óriási lyuk tátong az EU költségvetésében

Az Európai Uniót tízmilliárd eurós nagyságrendű pénzügyi hiány veszélye fenyegeti. Mivel a múlt év végén a vártnál több számlát nyújtottak be strukturális segélyekről, rövid távon pótlólag közel 11 milliárd eurót kell előteremteni.

Ezt Janusz Lewandowski, az Európai Bizottság költségvetési biztosa közölte a Financial Times Deutschlandnak (FTD) nyilatkozva. "Valószínű, hogy az év végén hiány keletkezik, amelyre pótlólagos finanszírozást kell majd kérnem" – fogalmazott a biztos.

Lewandowski az EU tagállamokat tette felelőssé a problémáért. Ezek döntöttek ugyanis úgy, hogy a 2012. évi összkiadások összegét 2011-hez viszonyítva csak 1,86 százalékkal emelik, kisebb mértékben tehát, mint az inflációs ráta mértéke. "Már korán figyelmeztettem arra, hogy ez okozhatja a problémát" - hangoztatta a biztos. Ha minden szubvenciót kimerítenének, a kifizetések összege 2012-ban és 2013-ban jelentősen növekedne.

"Mindenki tudja, hogy egy pénzügyi periódus végén sok pénzre van szükség. Mivel a strukturális támogatás minden pénzügyi időszakban csak lassan indul be, a legnagyobb segélykifizetések a végén - ebben az esetben 2011-2013-ban történnek". A jelenlegi hiány Lewandowski szerint azért keletkezett, mert az elmúlt év utolsó három hetében több mint 15 milliárd euró összegben érkeztek be számlák. 4 milliárd eurót ki lehetett fizetni, a maradékra azonban már nem volt pénz. 2012-ben valószínűleg nagyobb pótköltségvetés lesz esedékes, Lewandowski abban reménykedik, hogy a legutóbbi csúcsértekezleti határozatok nyomán jelentősen emelkedik majd a következő költségvetés kerete.

A költségvetési hiány azt mutatja, hogy az állam- és kormányfők kettős stratégiája nem működik teljesen. Csökkenteni akarják ugyan a közösség költségvetésére szánt pénzeszközök összegét, ám a legutóbbi csúcstalálkozójukon egyidejűleg bejelentették, hogy a strukturális alapokat nagyobb mértékben merítik ki, ez viszont automatikusan magasabb kiadásokhoz vezetne. A költségvetési terv szerint az Európai Bizottságnak idén 129 milliárd euró összegben szabad támogatásokat és segélypénzeket kifizetnie. Ennek nagy része a mezőgazdaságra és a regionális strukturális segélyekre jut.


 

Lewandowski csúcstalálkozó hiány EU biztos költségvetés
Kapcsolódó cikkek