Magyar gazdaság

SZEF: késik a bérkompenzáció, igazságtalan az adórendszer

„A közszféra számos területén késik a kompenzáció. Pedagógusok, könyvtárosok, egészségügyi és szociális munkavállalók kaptak a januári keresetek átutalása eredményeként több ezer, esetenként a tízezer forintot is meghaladóan kevesebbet, mint amire számítottak” – közölte a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF).

A szakszervezetek, így a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma is többször kritizálta az egykulcsos adórendszerre történő áttérés igazságtalanságait. „Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács 2011. decemberi ülésén – amikor a 216 ezer forintnál kevesebbet kereső többség kompenzációjáról szóló kormányrendeletet tárgyaltuk – jeleztük, hogy a rendelet szövege bonyolult, nehezen értelmezhető” – írja a SZEF.

Kitértek arra is, kérték a kormányt, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a végrehajtásáért felelős munkáltatók feladataikat úgy legyenek képesek ellátni, hogy a február eleji bérkifizetések megfeleljenek a rendeletben előírtaknak még akkor is, ha mindannyian tudtuk, hogy a jogos kompenzációt visszamenőleg is ki kell majd fizetni.

„Elfogadhatatlan számunkra, hogy az amúgy is alacsony keresetű, több éve bérbefagyasztással sújtott közszolgálati munkavállalók tömegei szenvedjenek súlyos hátrányt” – hangsúlyozza a SZEF.

Felszólítottak minden érdekeltet, hogy közös erőfeszítéssel tegyenek meg mindent azért, hogy a következő havi kifizetéseket ne terheljék hasonló anomáliák, és visszamenőleg is megkapják az érintett munkavállalók a kormányrendelet szerinti járandóságukat.

bérkompenzáció adórendszer közszféra egykulcsos adó
Kapcsolódó cikkek