Magyar gazdaság

Barnier: Az EU-nak szakítania kell a naiv szemlélettel

Az Európai Bizottság javaslatot tesz az uniós cégek beszerzési piacokon belüli üzleti lehetőségeinek növelésére.

A kezdeményezés fő célkitűzése a világ közbeszerzési piacainak megnyitása és az európai vállalkozások e piacokhoz való megfelelő mértékű hozzáférésének előmozdítása. A javaslat emellett annak biztosítására is törekszik, hogy minden (európai és harmadik országbeli) vállalkozás egyenlő feltételek mellett pályázhasson az EU jövedelmező közbeszerzési piacán.

A Bizottság által ma javasolt új kezdeményezés további ösztönzőket fogalmaz meg az EU kereskedelmi partnerei számára, hogy megnyissák közbeszerzési piacaikat az uniós ajánlattevők előtt.

Michel Barnier, a belső piacért és a szolgáltatásokért felelős biztos kijelentette: „Az EU-nak szakítania kell a naiv szemlélettel, és a terén a tisztességre és kölcsönösségre kell törekednie. Kezdeményezésünk arra az európai meggyőződésre épül, hogy a közbeszerzés megnyitása világ- és európai szinten is előnyökkel jár. Nyitottak vagyunk az üzleti lehetőségekre, és hajlandóak vagyunk piacainkat még nyitottabbá tenni, de csak akkor, ha a vállalkozások egyenlő feltételek mellett versenghetnek. A Bizottság továbbra is őrködik majd az európai érdekek, az európai vállalkozások és munkahelyek felett.”

Karel De Gucht, a kereskedelemért felelős európai biztos így nyilatkozott: „Őszintén hiszem, hogy szabad kereskedelmi forgalmat kell biztosítani, és a kormányzati beszerzésnek fontos szerepet kell vállalnia a világ nyitott kereskedelmi piacain. Jót tesz az üzletnek, hasznos a fogyasztóknak, az adófizetők számára pedig kedvezőbb ár-érték arányt jelent. A javaslat révén nő az befolyása a nemzetközi és az uniós partnerekkel folytatott, a beszerzési piacok európai vállalkozások előtt történő megnyitására vonatkozó tárgyalásokon. Biztos vagyok benne, hogy ezáltal egyenlő lehetőségek nyílnak az uniós vállalkozások előtt a közbeszerzési szerződések elnyerése és így a munkahelyteremtés terén.”

A rendeletjavaslat főbb elemei

  • A javaslat megerősíti az uniós közbeszerzési piac nyitottságának fontosabb szintjeit.

  • A Bizottság jóváhagyhatja az uniós ajánlatkérők arra irányuló döntését, hogy az 5 millió euró érték feletti szerződések esetében kizárják azokat az ajánlatokat, amelyek jelentős részét olyan külföldi áruk és szolgáltatások teszik ki, amelyekre vonatkozóan nincsen hatályos nemzetközi megállapodás.

  • Az uniós szállítók harmadik ország általi ismételt és súlyos megkülönböztetése esetén a Bizottság az uniós piachoz való hozzáférés korlátozását lehetővé tévő mechanizmushoz folyamodhat, amennyiben az adott harmadik ország elzárkózik a piaci hozzáférés terén tapasztalható egyenlőtlenségek kezelése érdekében folytatandó tárgyalásoktól. A Bizottság célzott korlátozó intézkedéseket tesz: ilyen lehet például a harmadik országból érkező ajánlatok kizárása vagy az árhoz kapcsolódó büntetés kiszabása.

  • Végezetül a javaslat növeli az átláthatóságot a kirívóan alacsony ár vonatkozásában, ezáltal segítve a harmadik országbeli szállítók által az európai piacon folytatott tisztességtelen versennyel szembeni küzdelmet.
  • közbeszerzés gucht Barnier EU
    Kapcsolódó cikkek