Magyar gazdaság

Fizetésképtelen Görögország vagy sem?

Elkerülte az azonnali közvetlen államcsődöt Görögország, miután az eurózóna pénzügyminisztereinek (Eurogroup) pénteki tanácskozása sikeresnek minősítette az ország adósságszintjének csökkentését célzó kötvénycsereprogramot, és emiatt úgy döntöttek, hogy Athén hozzájuthat a 130 milliárd eurós második görög mentőcsomag első, 35,5 milliárd eurós részletéhez.

 E nélkül Görögország már március 20-án ténylegesen csődöt jelenthetett volna, miután akkor 14,5 milliárd eurós adóssága jár le, amelyre önerőből nem lett volna meg a fedezete.  A magánbefektetők és Athén közötti kötvénycserében a görög jogszabályok alapján kibocsátott 177 milliárd értékű államkötvény tulajdonosai közül 85,8 százalék döntött úgy, hogy részt vesz a számukra nettó értékben több mint 70 százalékos veszteséget okozó adósságátstrukturálásban.

A külföldi jog szerint kibocsátott közel 20 milliárdos kötvényállomány tekintetében a befektetők 69 százaléka csatlakozott a kötvénycseréhez. Az athéni kormány azonban úgy döntött, hogy a görög jog szerint kibocsátott kötvények esetében aktiválja az úgynevezett együtt cselekvési klauzulát (collective action clauses – CAC), vagyis a részvételüket nem jelző befektetőkre rákényszerítik a kötvénycserét. Erre azért van lehetősége Athénnak, mert a kötvénycserére jelentkező befektetők aránya meghaladta a 66 százalékot.

A cac alkalmazásával így összességében 95,7 százalékra nőtt a kötvénycserébe bevont állampapír-tulajdonosok aránya. Ez a magánbefektetők kezén lévő 206 milliárd euró értékű kötvényállományból 197 milliárdos állampapír-mennyiséget fed le. Ráadásul a külföldi jog szerint kibocsátott papírok esetében a kötvénycserére vonatkozó jelentkezési határidőt március 23-ig kitolta a görög kormány. Bár Görögország elkerülte a tényleges csődöt, a Moody’s és a Fitch a kötvénycsere után saját definícióik alapján fizetésképtelenné nyilvánította Görögországot.

Emellett a tőzsdén kívüli származékos befektetési termékek és swap-tranzakciók forgalmazását szabályozó globális testület, az ISDA is „hiteleseményként”, vagyis csődként értékelte az adósságcserét a klauzula alkalmazása miatt, így a magánbefektetők jogosulttá válnak a piaci biztosítási csereügyleteik (CDS) érvényesítésére, amelyek értéke mintegy hárommilliárd eurót tesz ki.

fizetésképtelen hitelminősítő kötvénycsere CAC Görögország Fitch
Kapcsolódó cikkek