Magyar gazdaság

Hivatalos: Putyin győzött

Hivatalosan bejelentette Vlagyimir Putyin elnökválasztási győzelmét hétfőn Vlagymimir Csurov, az orosz központi választási bizottság elnöke.

Az előzetes eredmények alapján a szavazók 63,75 százaléka adta voksát az orosz kormányfőre, ami több mint 45 millió voksot jelent.

"Mint láthatják az első fordulóban lezajlott a választás," azaz nem kell második fordulót tartani - jelentette ki sajtótájékoztatóján Csurov.

A központi választási bizottság adatai szerint a Vlagyimir Putyinra leadott szavazatok aránya valamennyi szövetségi választókörzetben meghaladta az 56 százalékot.

A szavazatok 99,3 százalékos feldolgozottsága alapján Putyin ellenfelei közül Gennagyij Zjuganov, a kommunista párt elnöke kapta a második legtöbb voksot: 17,19 százalékot. Az egyéni jelöltként induló Mihail Prohorov pedig a harmadik helyet szerezte meg 7,82 százalékkal.

Vlagyimir Zsirinovszkij, az ultranacionalista liberális demokrata párt (LDPR) vezetője 6,23 százalékos eredményt tudhat magáénak, míg Szergej Mironov, a Kreml-barát Igazságos Oroszország párt elnöke mindössze 3,85 százalékot ért el. 

A jelöltek közül egyedül Gennagyij Zjuganov nem gratulált Putyin győzelméhez. Az orosz kommunista párt vezetője szerint a választás törvénytelen volt.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek