Magyar gazdaság

Krugman: Óriásit téved az EU

A Nobel-díjas közgazdász szerint akkor cselekszik helyesen az EU, ha engedélyezi Spanyolország számára a magasabb költségvetési hiányt.

Madrid a korábbi 4,3 százalékhoz képest 5,5 százalékos költségvetési hiánnyal tervez idén, Paul Krugman pedig gratulál az EU-nak az újdonsült engedékenységhez, mert meglátása szerint az eddigi megszorítások nem értek célt.

Az Il Sole 24 Ore című olasz lapnak nyilatkozva a közgazdász kifejtette: mindig is Spanyolországot és nem Görögországot tekintette a leginkább krízisben lévő államnak. Krugman úgy véli, azzal, hogy most Spanyolország került az adósságválság középpontjába, egyértelművé válik, hogy az EU rossz megközelítést alkalmazott az eddigi válságkezelés során. Mint mondta, a megszorítás láthatóan nem segít.

"Ha egy család meghúzza a nadrágszíjat, az még nem jelenti automatikusan, hogy elveszíti az állását. Ha viszont egy állam hajt végre megszorítást, az egészen biztosan munkahelyek elvesztésével jár, ez pedig még az ország legszorosabb értelemben vett pénzügyi szempontjait tekintve sem jó, hiszen a kevesebb állás kevesebb bevételt jelent" – vélekedett Krugman. A közgazdász hozzátette: minden megszorítási időszakot a visszaesése követte Európában, ezért teljesen rossz metafora a nadrágszíj megszorítása.

krízis Krugman megszorítás Spanyolország gdpnadrágszíj válság
Kapcsolódó cikkek