Magyar gazdaság

Már ma újra a fővárosé lehet a vízművek

A fővárosi vízművek teljes önkormányzati tulajdonba vétele is téma lehet a közgyűlés mára összehívott rendkívüli ülésén.

Igaz, azt nem csak a közvélemény, egyelőre maguk a döntéshozók sem tudják, hogy pontosan miről kell dönteniük. Ugyanis amellett, hogy zárt ülésen tárgyalják ezt a napirendi pontot, a hivatalos tájékoztatásban lapzártánkkor az a mondat fogadta az érdeklődőket: az előterjesztés részleteit később bocsátják rendelkezésre.

A napirendi cím azonban ha a részletekről nem is, a lényegről mindent elmond: a közgyűlés engedélyt adna a Fővárosi Vízművek részvényeseivel kötött befektetési jogviszonyok megszüntetésére. A korábbi nyilatkozatok alapján a gyakorlatban ez minden bizonnyal azt jelenti, hogy kivásárolnák a mostani kisebbségi, 25 százalékos tulajdonosokat. Arra még nem derült fény, hogy mennyiért. A vételár korábbi nyilatkozatok szerint 15 milliárd forint.

A mai ülés másik, nagy érdeklődésre számot tartó napirendei pontját is zárt ajtók mögött fogják tárgyalni: a közgyűlés áthidaló tulajdonosi kölcsönt nyújtana a BKV-nak. A pontos öszszeg itt sem ismert, abban azonban teljes az egyetértés, hogy a közlekedési cégnek milliárdokra van szüksége ahhoz, hogy legalább rövid távon elháruljon a csődveszély. Döntenek arról is, hogy hogyan történjen az államhoz kerülő fővárosi kórházak átadás-átvétele – az előterjesztést vasárnap estig ennél a javaslatnál sem hozták nyilvánosságra.

Vízművek Fővárosi Vízművek tarlós
Kapcsolódó cikkek