Magyar gazdaság

NGM: Egyértelmű az egykulcsos adórendszer sikere

A reform sikerét mutatja, hogy a munkapiaci mutatók az arányos, egykulcsos adó bevezetését követő 2011-es évben a legnehezebb piaci helyzet ellenére is kedvezően alakultak – állítja a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a KSH kereseti adataira reagálva.

A KSH adatai szerint 2011-ben a nemzetgazdasági nettó átlagkeresetek 9,9 százalékkal emelkedtek az előző évhez képest, amely 3,9 százalékos mellett 5,8 százalékos reálkereset növekedésnek felel meg.

Ennél is kiemelkedőbb adatokat figyelhetünk meg a családok jövedelmeinél – szögezi le az NGM. Az arányos, egykulcsos adórendszerbe beépített családi kedvezmény hatására, a három vagy annál több gyerekesek reálkeresete kimagasló mértékben nőtt, pontosan 19 százalékkal haladta meg a 2010-es szintet.

Az alkalmazásban állók nettó keresete – a családi kedvezmények hatását is figyelembe véve – 9,9 százalékkal (145 800 forintra) nőtt 2011-ben 2010-hez képest. A keresetek vásárlóértéke, a fogyasztóiár-index 3,9 százalékos növekedése mellett, 5,8 százalékkal emelkedett. A gyermektelen családok esetében a nettó átlagkereset növekedése 5,3 százalék volt, illetve a reálkereset 1,3 százalékkal emelkedett.

KSH adórendszer kereset NGM egykulcsos adó
Kapcsolódó cikkek