Magyar gazdaság

Összecsapott Matolcsy és Kovács László

Az ECOFIN belső szabályzata szerint, ha egy kérdéshez az érintetten kívül más ország nem szól hozzá, szavazást arról nem lehet kérni – írja a Nemzetgazdasági Minisztérium „Matolcsy György az ECOFIN ülésén Magyarország mellett érvelt - Válasz Kovács Lászlónak” című közleményében.

Az ECOFIN január 24-ei ülésén, melyen a Magyarország elleni túlzott deficiteljárás is szó volt, Matolcsy György alaposan és részletesen érvelt. A nemzetgazdasági miniszter hozzászólásában elmondta, hogy a Magyar Kormány 2010 májusában súlyos örökséggel szembesült, hiszen az előirányzott 3,8 százalékos áht-deficit rendkívüli intézkedések nélkül nem volt tartható, ezek nélkül az áht-hiány 2010-ben a 7 százalékát érte volna el – közölte az NGM.

Hozzáteszik, Magyarországon növekedésbarát fiskális konszolidációra kerül sor 2012-ben és 2013-ban. A miniszter hangsúlyozta, hogy az egyszeri tételeket leszámítva a valós költségvetési deficit 2,94 százalékban teljesült.

„Felszólalásában jelezte, hogy Magyarország kötelezettséget vállalt arra, hogy az áht-deficitet 2012-ben és 2013-ban is 3 százalék alatt tartja, ennek garanciája a Széll Kálmán Terv strukturális intézkedéseinek következetes végrehajtása” – áll a közleményben.

Matolcsy György hangsúlyozta: a Magyarország ellen indított túlzott deficiteljárással nem ért egyet, ugyanakkor biztosította a Bizottságot arról, hogy Magyarország eleget tesz majd jogi kötelezettségeinek és továbbra is mindenben együttműködik az EB-vel.

Mivel Matolcsy György érvelése után egyik tagállam sem kívánt a témához hozzászólni, így – az ECOFIN szabályainak megfelelően - szavazásra sem kerülhetett sor, zárul a közlemény.

Szinte kizárt, hogy Magyarország elérje, hogy az uniós pénzügyminiszterek tanácsa ne fogadja el az Európai Bizottság ajánlását a magyar kohéziós pénzek befagyasztásáról – ezt Kovács László mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Az MSZP alelnöke hozzátette: ilyen kérdésekben 345 szavazatból 255-öt kell megszerezni ahhoz, hogy az EB-vel szemben szavazzon a tanács.

A szocialista politikus elmondta: egyébként Matolcsy György is jelen volt azon a január 24-ei ECOFIN ülésen, amelyen a tanács tagjai felkérték az Európai Bizottságot a kötelezettségszegési eljárás folytatására. Ebben a kérdésben egyhangúan döntött a tanács, pedig Matolcsy Györgynek lehetősége lett volna ez ellen érvelni, hiszen ő a magyar kormány tagja, tőle nem vették volna rossz néven, ha a nemzeti érdekeket képviseli – magyarázta a politikus.

Kovács László hangsúlyozta: az MSZP is sajnálatosnak tartja a döntést, de az egyértelmű, hogy a jelenlegi kormány a fő felelős, hogy idáig fajultak a dolgok. A szocialista alelnök szerint az egyszeri intézkedésekkel manipulált költségvetés és a szabadságharcos attitűd vezetett idáig.

eljárás NGM hiány deficiteljárás áht
Kapcsolódó cikkek