Magyar gazdaság

Aggódnak a polgármesterek

A polgármesterek sem tudják, miből lehet 2013-tól finanszírozni a települések működését. Annyi világosan látszik, hogy az önkormányzatok anyagi mozgástere drasztikusan szűkülni fog, pedig már most sem rózsás a helyzet. Megoldást a magasabb helyi adók kivetése jelenthet – már ahol ezt meg tudják oldani.

Összesen százmilliárd forint megtakarítást irányoz elő a konvergenciaprogram az önkormányzati rendszerben. Ennek csak kisebb része jelentkezik idén, 2013-ban már 85 milliárddal kevesebb jut közvetlenül a településeknek. 15 milliárdos spórolást várnak attól, hogy a kistelepülések hivatalait összevonják, 20 milliárdot az egészségügyi intézmények államosításától, valamint 20-23 milliárd forintot abból, hogy szigorodnak a települési hitelfelvétel szabályai.

Ehhez hozzáadva az idénre tervezett 15 milliárdos megszorítást, még mindig 27-30 milliárd az elmaradás a tervezetthez képest. Erről a program ködösen fogalmaz: a finanszírozását „a fejlesztési célú támogatások további felülvizsgálata, a szociális ellátások célzottabbá tétele, valamint egyes közoktatáshoz kapcsolódó szolgáltatások esetében az igénybevevő nagyobb tehervállalásának előírása biztosíthatja”.

A 2013-as túlélés volt az egyik legfőbb témája a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) küldöttgyűlésének is. Mint közleményükben írták, „az új önkormányzati törvény részleges hatálybalépése óta a bizonytalanság nem csökkent, a kérdések és kétségek nem is annyira az elfogadott új önkormányzati törvénnyel kapcsolatban fogalmazódnak meg, hanem mindazzal, ami még nincsen szabályozva”.

A polgármesterek közölték: nem tudják, hogyan lenne biztosítható, hogy 2013-tól ne legyen működési hiány – mivel elvileg nem lehetne már ilyen hiánnyal tervezni –, sem azt, hogy a tervezett új feladatfinanszírozási rendszer fenntartására mennyit vennének el a városok saját bevételeiből. Menekülőútként maradna a helyi adók növelése. Persze csak ahol ezt meg lehet tenni: azt több polgármester is kifejtette korábban, hogy egy szegényebb településen szinte lehetetlen lenne ilyeneket kivetni.

Budapesten ellenben úgy tűnik, jöhetnek a fővárosi adók. A kormány és a főváros épp szerdán egyezett meg arról, hogy a BKV finanszírozhatóságáért bevezethetik a dugódíjat, és hogy a város nagyobb jogkört kaphat saját adók bevezetésére.

BKV önkormányzatok töosz adók
Kapcsolódó cikkek