Magyar gazdaság

Bokros: robbanó keverékké vált a devizahitelezés

Robbanó keverékké vált a devizahitelezés problémája Magyarországon - mondta Bokros Lajos, a Szabadság és Reform Intézet (SZRI) kuratóriumi elnöke, az intézet által Budapesten rendezett és a régió lakossági deviza hitelezésével foglalkozó csütörtöki konferenciát bevezető előadásában.

A volt pénzügyminiszter szerint a régió devizahitel állományának felfutásában fontos szerepet játszott az, hogy elsősorban kínai, és az olaj országok megtakarításai nyomán megnövekedett pénzkínálat az ezredforduló után befektetési lehetőségeket keresett. Emellett az EU 2004-es és 2007-es bővítése hatalmas várakozásokat keltett az érintett lakosságban a sikeres felzárkózási folyamat iránt és ezek a várakozások részben teljesültek is. 

A devizahitelezés elterjedését ösztönözte az is, hogy a lebegő valutájú régiós országokban, így Magyarországon is, a nemzeti valuta nemcsak reál, de nominális értelemben is felértékelődött az euróval szemben - mondta Bokros Lajos. Hozzátette: a kialakult "robbanó keverék" kialakulásában szerepet játszott a gyenge és tartalmatlan szabályozás is.

A konferencia előadói arra keresnek választ, hogy "piaci, vagy kormányzati kudarccal állunk-e szemben" - fogalmazott Bokros Lajos.

 

devizahitel hitelezés bokros
Kapcsolódó cikkek