Magyar gazdaság

Továbbra sem talált magára az ipari termelésünk

A munkanaphatástól megtisztított ipari termelés 3,4 százalékkal csökkent februárban.

Februárban az előzetes adatok alapján 1,1 százalékkal emelkedett az ipari termelés az előző év azonos hónapjához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-vel.

A munkanaphatástól megtisztított index 3,4 százalékkal csökkent. A termelés az év első két hónapjában 0,3 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index februárban 0,8 százalékkal nőtt.

„Az ipari termelés év eleji gyengélkedése megfelel a várakozásoknak. Márciustól az ipari termelés újra élénkülhet egyrészt gyengülő bázisok, másrészt egyes javuló német konjunktúramutatók hatására” – vélte Suppan Gergely. A TakarékBank vezető közgazdásza szerint a legnagyobb hatással azonban a Mercedes március végén induló termelése lehet.

„Ugyan a termelés március végén indult, egyes beszállítóknál már korábban elkezdődhetett a termelés felfuttatása, amit a márciusban meredeken megugró hazai beszerzési menedzser index is jelezhetett, ami a szaúdi mutató után a második legerősebb értéket mutatta nemzetközi összehasonlításban” – mutatott rá.

Áprilistól az év végéig 6-8 százalék közötti növekedést várnak a TakarékBank közgazdászai az ipari termelésben, az év egészében pedig 5 százalékhoz közeli lehet az ipari termelés növekedése.

„A mai adatok alapján az látható, hogy az ipari termelésnek továbbra sem sikerült magára találnia, hiszen a januárban tapasztalt visszaesés februárban is folytatódott. Ezzel együtt az exportunk növekedése is visszaesést mutat, így az ipari jelenlegi teljesítménye miatt az első negyedéves kilátások kedvezőtlenek” - mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

„A második negyedévben ugyanakkor már várhatóan érezhető lesz az autóipari beruházások hatása, ami újra fellendítheti az exportot, így a külkereskedelmi többlet tartósan pozitív maradhat. A tartósan pozitív külkereskedelmi egyenleg hosszú távon hozzájárul a forint sérülékenységének csökkentéséhez és az árfolyam stabilizálódásához” - tette hozzá Horváth István. 

KSH szezonálisan kiigazított ipari termelés
Kapcsolódó cikkek