Magyar gazdaság

5,7 százalékos volt az infláció áprilisban

Áprilisban a fogyasztói árak 5,7 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. 2012 márciusához viszonyítva a fogyasztói árak 0,8 százalékkal nőttek.

A havi üteme harmadik hónapja változatlanul viszonylag magas szinten rögzült. A drágulás éves üteme csak februárban volt magasabb, 5,9 százalékkal, míg januárban és márciusban egyformán 5,5 százalékos volt.

Londoni elemzők a márciusi 5,5 százalékos éves 0,8 százalékos havihoz képest jórészt változatlan, attól legfeljebb minimálisan eltérő ütemű magyar inflációt vártak áprilisra.

Az egy évvel korábbihoz képest áprilisban jelentősen, 18,3 százalékkal nőtt az üzemanyagok és 12,6 százalékkal a szeszes italok és dohányáruk ára, míg a szolgáltatások az átlagnál kevésbé ( 4,2 százalékkal) drágultak - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. A tartós fogyasztási cikkekért továbbra is kevesebbet kellett fizetni, 1,2 százalékkal voltak olcsóbbak.

A havi maginfláció áprilisban 0,3, az éves 5,1 százalékos, volt a márciusi 0,5, illetve 5,0 százalék után. A nyugdíjas fogyasztói kosárra számolt infláció az átlagosnál kisebb, 0,6 százalékos havi és 5,4 százalékos éves drágulást mutat áprilisra.

KSH infláció fogyasztói kosár fogyasztói ár drágulás
Kapcsolódó cikkek