Magyar gazdaság

Az elmélyülő japán káosz

Japán gazdasági alapmutatói továbbra is komoly kihívások elé állítják az országot. Először is itt van az államháztartás, mely már jó ideje romokban hever. A bruttó államadósság a prognózisok alapján nem kevesebb, mint 239 százalékra fog emelkedni az idei év végén – írja az FxPro.

A nettóadósság is feltartóztathatatlanul növekszik, immár a 165 százalékát elérve, míg 2007 végén ez az arány még 80% volt. Az államadósság meredeken emelkedő pályája aligha fog változni a közeljövőben; a költségvetési hiány az elmúlt négy évben 9 százalékos átlagon futott, és annak sem látni semmi jelét, hogy a jelenlegi kormány visszavenne a bőkezű költekezésből. Az adóbevételek pillanatnyilag csak a kiadások felét tudják fedezni, a másik felét kölcsönökből finanszírozzák.

Ezt a gátlástalan hitelfelvételi könnyelműséget jól szemlélteti, hogy az állam idei finanszírozási szükséglete várhatóan a GDP 59 százaléka lesz, azaz durván 3,3 billió dollár (mely nagyjából a teljes német gazdaságnak fele meg). Másodsorban, az egykor legyőzhetetlennek tűnő kereskedelmi szektor sem tudta még visszanyerni versenyképességét, a megugró reál-effektív valutaárfolyamnak, a növekvő energiaáraknak és a tavalyi földrengés és cunami után kiesett termelésnek köszönhetően. Az is stagnált az elmúlt 15 hónapban, mely jól tükrözi az európai és kínai kereslet csökkenését (érdekes módon, az Amerikába irányuló kivitel 43 százalékkal nőtt az áprilist megelőző 12 hónapban).

Az importszámla ugyanakkor folyamatosan nőtt. Japán 2011 márciusa óta minden hónapban korrigált kereskedelmi hiányt regisztrált; az összesített hiány ebben az időszakban nagyjából 66 Mrd USD volt, mely valamivel több, mint a teljes GDP 1 százaléka. A kereskedelmi oldalon érezhető növekvő nyomás miatt Japán fizetési mérleg többlete is folyamatosan apad. Ez a többlet a GDP arányában 1,7 százalékra csökkent az első negyedév végén, míg 2007 végén ugyanez az arány még 5% volt.

Végül afelől sincs kétség, hogy a gazdaság is komolyan gyengélkedik. Annak ellenére, hogy az elmúlt negyedévek felépülése közepette valamelyest megugrott a teljesítmény, a nominális GDP továbbra is 8 százalékkal mozog az öt évvel ezelőtti csúcs alatt. A kereskedelmi kiesés jelentősen elvesz a növekedésből, az állami szektor kiadáscsökkentésre kényszerül, és a háztartások megtakarítási rátája is már csak 2%, így várhatóan nem fog egyhamar megváltozni Japán növekedési dinamikája. Ugyanakkor arról se feledkezzünk meg, hogy a japán társadalom egyaránt öregedő és csökkenő tendenciát mutat, mely nem túl kedvező kombináció.

Tekintettel ezekre a rémisztő belgazdasági mutatókra, továbbra is rejtélyes, hogy a yen mitől tudott ilyen erős maradni. A valutát már gyakran temették az elmúlt évtized során. Azonban arról gyakran megfeledkezünk, hogy Japán immár 21 éve a világ legnagyobb hitelezőjének számít. A magán-, és állami szektor által kezelt nettókövetelések, a tavalyi év végén 253 billió yen, vagy közel 3,2 billió dollár értékűek voltak. Ebben a kategóriában Kína foglalja el a második, Németország pedig a harmadik helyet. Ugyanakkor, mivel a japán bankok kellően fel vannak tőkésítve, így mind a külföldi, mind a belföldi befektetők szívesen tárolják ott pénzeiket, főleg az elmúlt évek egyre ijesztőbb európai adósság-, és bankválság közepette.

A hosszú távú fundamentális előrejelzések alapján azonban igencsak sebezhetőnek tűnik a yen. Az egyetlen üdvözítő elem az elmúlt három évtized során felépített elsőszámú nettó-hitelezői pozíció. Amennyiben ez az előnyös pozíció a következő években megváltozna (pl. az egyre romló hazai gazdaság következtében), úgy ez bizonyára nagy nyomást gyakorolna a yenre.

Ugyanakkor a jengyengülésre spekulálók is tisztában lehetnek azzal, hogy már korábban is többször megütötték a bokájukat. Ahogy már megszokhattuk, a valutakereskedés egy relatív játszma, ugyanakkor a többi nagy tartalékvaluta mögött álló makro-adatok sem tűnnek valami fényesnek.

Jogi nyilatkozat: A fenti szöveg marketing kommunikációs célra készült. Nem tartalmaz és nem is értelmezhető úgy, hogy tartalmaz befektetési javaslatot vagy befektetési ajánlatot, illetve pénzügyi eszközökkel kapcsolatos tranzakcióra vonatkozó ajánlatot, vagy arra vonatkozó megbízást. A múltbéli eredmények nem garantálják, és nem jelzik előre a jövőbeli eredményeket. Az FxPro nem veszi figyelembe az Ön személyes befektetési céljait, se pénzügyi helyzetét. Az FxPro nem foglal állást és nem vállal felelősséget a közzétett információ pontosságáért, se annak teljességéért, se olyan befektetésből származó veszteségért, melyet az FxPro bármilyen alkalmazottja, vagy egy harmadik fél által szolgáltatott javaslatból, előrejelzésből, vagy egyéb információból származik. Ez a szöveg nem a pénzügyi elemzés függetlenségét támogató jogi követelmények alapján készült és nem képezi tárgyát a pénzügyi elemzés terjesztésének előmozdítását tiltó rendelkezéseknek sem. A szövegben foglalt véleménynyilvánítások előzetes értesítés nélkül bármikor módosíthatók. A leírtakban foglalt vélemény sok esetben személyes jellegű, és nem mindig tükrözi az FxPro véleményét. Jelen közlés csak az FxPro előzetes engedélyével sokszorosítható, illetve terjeszthető.

Kockázati figyelmeztetés: A CFD-k, melyek tőkeáttétes termékek, nagy kockázattal járnak és a teljes befektetett tőke elvesztését vonhatják maguk után. Éppen ezért a CFD-k nem minden befektető számára alkalmasak. Ne kockáztasson többet, mint amennyit kész elveszíteni. Mielőtt megkezdené a kereskedést, győződjön meg róla, hogy megértette az ezzel járó kockázatokat és egyben vegye figyelembe saját tapasztaltságának mértékét is. Ha szükséges, keressen fel független tanácsadót.

Az FxPro Financial Services Ltd tevékenységét a CySEC engedélyezi és szabályozza (engedélyszám: 078/07) FxPro Financial Services, Karyatidon 1, Ypsonas, Limassol 4180 Cyprus.

államháztartás jen Japán export FxPro
Kapcsolódó cikkek