Magyar gazdaság

Gigacsomaggal élénkíthetnek

Gigantikus, akár 76 ezer milliárd forintnak megfelelő értékű csomagot fogadhat el Peking a több mint egy éve lassuló ütemben bővülő kínai gazdaság élénkítésére, illetve az európai adósságválság kedvezőtlen hatásainak kivédésére. A csomag jórészt infrastrukturális beruházásokkal pörgetné fel a hazai keresletet.

A vezető európai tőzsdeindexek a tegnapi nyitáskor emelkedéssel reagáltak arra az egyre erősödő piaci feltételezésre, hogy a pekingi kormányzat hamarosan jelentős élénkítő csomagot fogad el a kínai gazdaság lassulásának megállítására, amivel ki tudná védeni a húzóágazatnak számító exportot érintő kedvezőtlen hatásokat, vagyis az adósságválsággal küzdő eurózóna keresletének csökkenését.
A svájci Crédit Suisse bankcsoport elemzőinek értékelése szerint akár kétezer milliárd jüanos (76 ezer milliárd forint) élénkítő csomagot is bejelenthet Peking. Ennek összege fele annak a csomagnak, amit a kínai kormányzat a globális pénzügyi válság kitörésekor, 2008 végén fogadott el a krízis hatásainak kivédésére.

Az élénkítő csomag nagy részét a tervek szerint nagyszabású infrastrukturális beruházások alkotják majd. A kormány múlt heti ülését követő bejelentésekből már az kiderült, hogy a beruházásokat a vasúti közlekedés, az energiaszektor, illetve a távközlés terén hajtják majd végre. A projekteket pedig Peking tervei szerint a magáncégek széles körű bevonásával valósítják meg.

Kínai kormányzati tisztviselők most arra hívták fel a figyelmet, hogy az új élénkítő csomagot más alapokon fogadják majd el a 2008-as hoz képest. Míg a korábbi élénkítésénél a tartományi kormányzatok jórészt banki hitelből fedezték a beruházásokhoz szükséges forrásokat, addig most főként közpénzből finanszírozzák majd az élénkítést célzó projekteket. Ennek fő oka, hogy súlyos adósságokat halmoztak fel a helyi kormányzatok, illetve rossz hiteleik magasa aránya jelentős terhet ró a kínai bankrendszerre.

További részletek a Világgazdaságban

élénkítés
Kapcsolódó cikkek