Magyar gazdaság

Hány embert érint a kormányzati karcsúsítás?

Április 30-ig jelentkezhettek a Karrier Híd programba mindazok, akiket érintett a januári, közszférában végrehajtott létszámcsökkentés a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közlése alapján.

A programra a meghosszabbított határidő leteltéig több mint 1500 fő jelentkezett. A kezdeményezés a közszférából távozókat segíti azzal, hogy a piaci munkáltató számára egy éven keresztül a kétszereséig 50 százalékos járulékkedvezményt, valamint szociális hozzájárulási adókedvezményt biztosít.

Nem világos, hogy pontosan hány embert érint a kormánytisztviselők leépítése. A januári karcsúsításkor a kormányzati közlés szerint 7500 státuszt szüntettek meg, amely körülbelül 5 ezer embert érint, hiszen a státuszok egy része egyébként is betöltetlen volt.

„A mi számadataink szerint a 4 órás és egyéb státuszok megszüntetése miatt a ténylegesen elbocsátott dolgozók létszáma 5500 felett van” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Fehér József. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára hozzátette: „A Karrier Híd program monitoring bizottságában viszont 3500, illetve 4 ezer emberről beszélnek, arra viszont nem kaptunk választ, hogy mi lehet az eltérés oka.”

Fehér hangsúlyozta: „az érdekképviselet minden olyan programot támogat, amely a munkába való visszatérést segítheti. A Karrier Híd program legfőbb hiányossága azonban az, hogy a Start Bónusz programhoz képest feleakkora mértékű támogatást ad, és az egy év lejárta után nincs a munkáltatónak továbbfoglalkoztatási kötelezettsége.”

A főtitkár szerint azonban a program sikere azon múlik, hogy a jelentkezők közül hányan tudnak elhelyezkedni, és hányan fognak dolgozni egy év elteltével is.

köztisztviselők elbocsátások karrier létszámcsökkentés közszféra
Kapcsolódó cikkek