Magyar gazdaság

Sinn: Ezer milliárd eurót bukhat Németország

A befolyásos német Ifo-intézet vezetője ismételten Görögországnak az euróövezetből való kilépése mellett szállt síkra.

Hans-Werner Sinn becslése szerint az euróválság  Németországnak számára akár ezer milliárd eurós költséget is jelenthet. "A Görögországban elszenvedett veszteség, amely mintegy 80 milliárd euró, kicsi ahhoz az összeghez képest, amelyért garanciát vállalunk. Az euró megmentése érdekében máris óriási kockázatot vállaltunk" - hangoztatta Sinn a Rheinische Postnak adott interjújában, amelyet az rtr idéz.

Szerinte a Szövetségi Köztársaságot Olaszország, Görögország, Spanyolország és Portugália esetleges államcsődje esetén további több mint 600 milliárd euró összegű veszteség érné. "És ha ezen kívül az euróis összeomlana, ehhez még további jó 300 milliárd euró be nem hajtható jegybanki követelés járulna. Összességében tehát közel ezer milliárd euró tűnhet el az Ifo-intézet vezetője szerint.

"Már két évvel ezelőtt megmondtam, hogy Görögországnak saját érdekében ki kellene lépnie az euróövezetből. Görögország ugyanis az euróval sohasem fogja elérni a kellp versenyképességet, amelyre pedig szüksége van ahhoz, hogy ismételten kikerüljön a gazdasági válságból" – fogalmazott Sinn.

 

Németország Hans-Werner Sinn IFO eurózóna Görögország
Kapcsolódó cikkek