Magyar gazdaság

A görög adóhatóság vezére egyetért az IMF szigorú bírálatával

A görög adóhivatal vezetője csatlakozott Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetőjének a görögök adómorálját érintő szigorú bírálatához - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) pénteki számában.

"Teljes mértékben egyetértek az IMF vezérével - jelentette ki Nikos Lekkas, a görög adóhatóság vezére a Die Welt című német lapnak. Szerinte Görögországban az adófizetés megkerülése eléri az éves gazdasági teljesítmény 12-15 százalékát.

"Ha mi ennek csak a felét tudnánk beszedni, akkor megoldanánk Görögország problémáját" - mutatott rá a görög adóhatóság vezére. Lekkas megrovóan emelte ki, számos nyomozás görög bankok hiányos együttműködése miatt hiúsult meg. A vezetése alatt álló hatóság ugyanis több mint 5000 esetben küldött felszólítást folyószámlákba való betekintésre, ám ez csak 214 esetben teljesült. 500 esetben - amelyek görög politikusokat érintettek - a görög adóhatóság öt hónapja vár arra, hogy felvilágosítást kapjon.

A Financial Times Deutschland (FTD) ugyancsak pénteki számában arra hívta fel a figyelmet, hogy a görögök évente 45 milliárd eurót csempésznek ki az adóhatóság megkerülésével.

Az FTD szerint Lekkas arra is figyelmeztetett, hogy a görög társadalomban "robbanás" következik be, ha nem sikerül megakadályozni a társadalom két részre szakadását, "az érinthetetlen elitre és a megkopasztott polgárokra".

A Handelsblatt ugyancsak a pénteki számában arról tudósított, hogy bennfentes körökből származó értesülés szerint az Európai Bizottság több görög bank bezárását sürgeti. Ezek közé tartozhat az ATE Bank, amely Görögország ötödik legnagyobb hitelintézete a Reuters információja szerint. A bezárás lehetősége érinthet több más görög bankot is. Ám a görög pénzügyminisztérium cáfolta az értesülést.

IMF bankbezárás adóhatóság Görögország bankok adómorál
Kapcsolódó cikkek