Magyar gazdaság

Harmadszorra már nem kötözködtek az írek

Nagy többséggel bólintottak rá az írek a nemzeti költségvetések szigorúbb uniós szabályozását és kontrollját jelentő fiskális paktumra a csütörtöki népszavazáson: a voksolók mintegy hatvan százaléka támogatta a sziget csatlakozását a szerződéshez. A referendumon a választásra jogosultak körülbelül fele vett részt.

Helyi elemzők szerint az igennel szavazók elsősorban a középréteg soraiból kerültek ki, míg az elutasítás aránya főleg a munkások lakta negyedekben volt magas. A fiskális paktum melletti kiállásban valószínűleg nagy szerepet játszott, hogy Németország közvetve figyelmeztette az íreket: ha nemmel szavaznak, nem részesülhetnek az uniós válságkezelő alap (ESM) forrásaiból.

A fiskális paktumról csak Írországban tartottak népszavazást, ám a szerződést egy nem sem veszélyeztette volna – az életbe lépéshez elég, ha 17 eurózónatagból 12 ratifikálja azt. A 2010 vége óta EU–IMF-hitelprogramban részt vevő írek korábban nehezebben adták be derekukat: mind a nizzai, mind a lisszaboni szerződést másodjára hagyták jóvá.

Népszavazás ír
Kapcsolódó cikkek