Magyar gazdaság

Hollande arat

Franciaországban a szocialisták és szövetségeseik győztek a vasárnap tartott parlamenti választások első fordulójában. Előrejelzések szerint François Hollande elnök pártja a voksok 35 százalékát, a velük szövetséges Zöldek 5 százalékát és az ugyancsak szövetséges radikális Baloldali Front közel 7 százalékát szerezte meg.

A nemzetgyűlés személyi összetételét meghatározó végleges eredmény jövő vasárnap születik meg. Francia közvéleménykutatók azzal számolnak, hogy a szocialisták akár egyedül vagy pedig a Zöldekkel együtt megszerzik a Nemzetgyűlés 577 mandátumának abszolút többségét. A Süddeutsche Zeitung hétfői értékelése szerint Hollande, az új francia elnök sikerként könyvelheti el a parlamenti választás eredményét, most már stabil kormánytöbbséggel számolhat.

Így valószínűleg nem lesz ráutalva az erősen antikapitalista és eurószkeptikus Baloldali Front képviselőire, ez pedig megkönnyíti a költségvetés rendbetételét és elősegíti a kompromisszum megszületését Angela Merkel német kancellárral az eurómentési politikában.

Hollande miniszterelnöke, Jean-Marc Ayrault  abszolút többséget szerzett az első fordulóban a választókerületében, a miniszterei is túlnyomórészt jól szerepeltek. A Süddeutsche Zeitung szerint a szocialisták mindenekelőtt az adózási hézagokat akarják betömni. Az évi több mint egymillió eurós jövedelmet 75 százalékkal akarják megadóztatni. Továbbá sok ezer új pedagógust akarnak munkába állítani. A fiatalok tízezrei széámára készülnek munkahelyet teremteni, ugyanakkor bezárni a német határ közelében lévő atomerőművet. Ezen kívül Hollande megígérte, hogy 2017-ig kiegyensúlyozott költségvetést terjeszt majd be, Európában pedig a nagyobb növekedés érdekében akar síkra szállni, s érvényt szerezni a német szövetségi kormány által elvetett eurókötvényeknek.


 

nemzetgyűlés szocalista választás hollande
Kapcsolódó cikkek