Magyar gazdaság

Krugman: az európai elit csak a bankjait menti, nem az embereket

Ahogy közelednek a vasárnapi görög választások és növekszik a feszültség az európai kötvénypiacokon, úgy kritizálják egyre keményebben szakértők az EU eddigi válságkezelését.

Egyre világosabbá válik: katasztrófa szükséges ahhoz, hogy Európa szakítson eddigi kríziskezelő politikájával, amely eddig csak a bankmentésre korlátozódott, írta Paul Krugman a New York Timesban. A Nobel-díjas közgazdász szerint miközben az európai politikai elit bankmentő akciókra bármikor hajlandó, eközben teljesen képtelen annak beismerésére, hogy politikája cserben hagyja az embereket, akiket a gazdaságnak egyébként szolgálnia kellene. Úgy véli, a dolgok jelen állása szerint az összeomlás hamar bekövetkezhet Európában.

Nem bánik kíméletesen az európai vezetőkkel Nouriel Roubini sem a Financial Times Deutschlandnak írt jegyzetében. Az amerikai sztárközgazdász szerint a bankok rekapitalizációjának eddigi közvetett módja – maguk az államok kapnak kölcsönt a mentőalapokból, és ebből segítik ki a pénzintézeteket – katasztrófához vezetett Írországban és Görögországban; szerinte ehelyett a bankokat közvetlenül kellene feltőkésíteni is.

Részletek a Világgazdaságban

Krugman
Kapcsolódó cikkek