Magyar gazdaság

Londoni elemzők: Spanyolországnak mentőöv kell

A spanyol kormány szombaton pénzügyi támogatást kér az euróövezeti válságkezelő alaptól bajbajutott bankjai számára - mondták pénteken délelőtt a Reuters hírügynökségnek uniós források.

A hírügynökség értesülését nem kommentálta a spanyol kormány. Spanyolországnak külső pénzügyi segítséget kellene kérnie bankrendszere feltőkésítéséhez, mert ezt a jelenlegi piaci viszonyok mellett egyedül nem tudja megoldani - vélekedtek pénteki helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) szakértői befektetők számára összeállított elemzésükben közölték: 60-80 milliárd eurós tőkepótlási támogató programot tartanak szükségesnek a spanyol bankrendszerrel kapcsolatos piaci kételyek eloszlatásához.

A ház szerint a jelenlegi hozamszintek mellett a spanyol adósságdinamika gyorsan fenntarthatatlanná válhat, különösen akkor, ha Spanyolországnak egyedül kellene gondoskodnia bankrendszere feltőkésítéséről.

Madrid egyelőre nem kommentálta az értesülést. Mint arról beszámoltunk, agresszív mértékben, egyszerre három fokozattal leminősítette Spanyolországot csütörtökön a Fitch Ratings, egyebek mellett arra a becslésére hivatkozva, hogy a spanyol bankrendszer rendbetétele a spanyol hazai össztermék (GDP) 9 százalékával egyenlő költségvetési forrást is felemészthet.

A nemzetközi hitelminősítő csütörtök este Londonban bejelentette, hogy a hosszú futamú spanyol szuverén hazai és küladósság besorolását az eddigi elsőrendű "A"-ról - a köztes "A mínusz" és "BBB plusz" besorolások kihagyásával - a gyenge befektetői osztályzatnak számító "BBB"-re rontotta, és az új besoroláson is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

A héten nyilvánosságra került tervek szerint a spanyol állami bankmentő alapon (Frob) keresztül érkezhet támogatás az euróövezeti válságkezelő rendszerből (EFSF, ESM). A megoldás révén az euróövezeti partnerek nem közvetlenül a madridi kormánynak juttatnának támogatást, de nem is közvetlenül a bankoknak, ami valamennyi érdekelt számára megfelelő lehet. Mindenekelőtt azért, mert világossá tenné a piacok számára, hogy nem a spanyol államháztartás szorul külső segítségre, hanem a bankrendszer, vagyis a spanyol ügy merőben különböző természetű, mint például a görög válság.

A spanyol pénzügyminiszter a megoldási javaslatról szóló hír megjelenése előtt egy nappal közölte, hogy gyakorlatilag elzárták a péncsapokat az ország előtt.

spanyol segély leminősít
Kapcsolódó cikkek