Magyar gazdaság

Matolcsy szép sikernek örül

Az Európai Unió Gazdasági és Pénzügyminisztereinek Tanácsa megszüntette a kohéziós alapok részleges felfüggesztésére vonatkozó intézkedést.

Az Gazdasági és Pénzügyminisztereinek Tanácsa (Ecofin) június 22-i ülése döntött a Kohéziós Alapból származó kötelezettségvállalások – március 13-i tanácsi döntés alapján történt, 2013. január elsejétől hatályba lépő - részleges felfüggesztésének megszüntetéséről.

Ezzel elhárult annak a veszélye, hogy mintegy félmilliárd euró fejlesztési forrástól elessen Magyarország. A Magyarországra nézve kedvező döntés mellett a Tanács döntött a tagállamok stabilitási és konvergencia programjaik és nemzeti reform programjaik értékeléséről, valamint az új, hatos csomag által bevezetett makrogazdasági egyensúlytalansági felügyeleti mechanizmusban javasolt lépésekről is.

A döntésből az látszik, hogy a Tanács és a Bizottság elfogadta a magyar konvergencia programot, és azt sem tartotta szükségesnek, hogy Magyarország ellen makrogazdasági egyensúlytalanság miatt eljárást indítson – írja közleményében az NGM.
 

Szép sikernek nevezte Luxembourgban Matolcsy György, hogy az Európai Unió pénzügyminiszteri tanácsa (Ecofin) pénteken megszüntette a magyarországi kohéziós források felfüggesztéséről szóló korábbi döntést.

A nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatóján elmondta, a döntés azon alapult, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta a Széll Kálmán-terv 2.0-ban szereplő államháztartási konszolidációs programját. "Először kaptunk olyan nyílt és egyértelmű visszajelzést az Európai Uniótól, hogy Magyarország az elmúlt két év nem könnyű, ámde áldozatos munkája révén az állam pénzügyeit rendbe tette 2012-re egy 2,5 százalékos költségvetési hiányszámmal, és jövőre is mélyen 3 százalék alatti hiány-előrejelzéssel" - fogalmazott.

 

kohéziós alap megszűntet Ecofin
Kapcsolódó cikkek