Magyar gazdaság

Szorosabb integrációra készülnek

További lépéseket kell tenni az Európai Unióban és az euróövezetben az integráció irányába Barroso bizottsági elnök szerint. Barroso bizottsági elnök és Rompuy uniós elnök két hét múlva ismerteti az elképzelést

A politikus Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén felszólalva azt mondta, a két hét múlva esedékes állam- és kormányfői találkozón Herman Van Rompuy uniós elnökkel olyan jelentést terjesztenek a kormányfők elé, amely a folyamat lépéseit is tartalmazza. Barroso a banki és fiskális unió kiépítését, a szolidaritás erősítését nevezte meg a javaslatok elemeként. Jelezte: egyes lépések további szerződésmódosítást igényelhetnek, és emlékeztetett arra, hogy az erőfeszítések eredményessége elsősorban a tagországokon múlik majd.

A legkonkrétabb ügyek között Barroso megemlítette a nemrégiben bemutatott foglalkoztatási csomagot, az Európai Beruházási Bank (EIB) tőkéjének célzott növelését, az úgynevezett beruházási projektkötvények kibocsátását, továbbá az őszre tervezett új bankfelügyeleti és betétgarancia-előterjesztést és az uniós belső piac további egységesedését szolgáló újabb intézkedéscsomagot.

Közben Európa tovább szakad gazdaságilag: míg Olaszország és Spanyolország egyre drágábban jut forráshoz a tőkepiacokon, addig Németország továbbra is nagyon olcsón képes finanszírozni államadósságát. Róma tegnap 3,972 százalékos hozammal adott el egyéves lejáratú kincstárjegyeket, ez féléves rekordot jelent. A tízéves spanyol állampapírok hozamai a 6,7–6,8 százalékos rekordérték között mozogtak. Mindezek miatt Németország 1,52 százalékos hozammal adott el tízéves államkötvényt: a jelenség hátterében az áll, hogy a befektetők a biztonságért cserébe elviselik a kis kamatot is. Ez a második legalacsonyabb érték a köztársaság történetében.

Van Rompuy EU Barroso integráció
Kapcsolódó cikkek