Magyar gazdaság

Egymillió forint késedelmi kamatot fizet az adóhivatal

Összesen egymillió forint késedelmi kamatot fizet az adóhivatal annak a nagyjából másfél ezer embernek, aki késve kapta meg tavalyi adója visszajáró részét - írta a szerdai Magyar Nemzet.

Linczmayer Szilvia, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szóvivője a lapnak elmondta: idén - a tavalyi adóbefizetések után - 1,3 millió ember kért vissza kisebb-nagyobb összeget a hatóságtól, az igény együttes értéke meghaladta a 61 milliárd forintot. A 1700 esetben késve teljesítette az adófizetők kéréseit, a pénzek néhány napos csúszással érkeztek meg a címzettekhez.

Ha a hivatal túllépi a határidőt, kamatot köteles fizetni - tudatta a szóvivő -, és közölte: idén közel egymillió forintot utalt át a hatóság késedelmi kamatként. Ez azt jelenti, hogy az érintettek fejenként átlagosan 533 forint kamatot kaptak a NAV csúszása miatt. A késlekedés okáról a szóvivő elmondta, hogy a bevallási határidő előtti napokban idén is dömpingszerűen érkeztek a bevallások, a tízezrével befutó iratok feldolgozása pedig bizonyos esetekben csak hosszabb idő alatt volt lehetséges.

NAV késedelmi kamat
Kapcsolódó cikkek