Magyar gazdaság

"Komoly dorgálást" kapott a kormány Frankfurtból

Nem volt meglepő az Európai Központi Bank (EKB) véleménye a tranzakciós illetékről - mondták egybehangzóan az MTI által megkérdezett elemzők kedden.

Úgy vélték: az EKB véleménye nem befolyásolja, és semmiképp nem gátolja az IMF/EU-val folyó hiteltárgyalásokat, de ha a tárgyalófelek úgy látják, akkor törvényt is módosíthat a magyar parlament az EKB véleményének ismeretében.  

Az Európai Központi Bank (EKB) kedden kiadott jogi szakvéleménye szerint a pénzügyi tranzakciós illeték sérti a Magyar Nemzeti Bank (MNB) függetlenségét, az uniós harmonizáció nélküli bevezetése pedig torzulásokat okozhat a pénzügyi piacokon és a reálgazdaságban.

Az EKB véleménye szerint az illeték kivetése az MNB monetáris politikai műveleteire nem egyeztethető össze az MNB szervezeti és működési függetlenségének követelményével.

Suppan Gergely, a TakarékBank senior elemzője úgy vélte: nincs meglepő az EKB véleményében, Simor András is a tranzakciós illeték bevezetése kapcsán hivatkozott ezekre a felvetésekre. Az IMF/EU-val folyó tárgyalások kapcsán nyilván felvetik a tranzakciós illeték kérdését a nemzetközi szervezetek, de várhatóan nem a mostani fordulóban, hanem az augusztus végi, szeptember eleji tárgyalási menetben.

Suppan Gergely kiemelte: a tranzakciós illeték kivetése az MNB-re nyilván érinti a jövő évi költségvetés megítélését is, hisz az állam az egyik zsebéből a másikba teszi át a pénzt. Emellett az EKB úgy ítélte meg, hogy ennek az illetéknek a magyar jegybankra kivetése az államnak az MNB általi finanszírozását jelenti, és azt az EU és az EKB tiltott finanszírozásnak tekinti - magyarázta a senior elemző.

Az IMF/EU-tárgyalások talán azért is húzódnak, mert a magyar kormány szeretné megvárni a második negyedévi alakulását, ami várhatóan jobb lesz az első negyedévinél. A bruttó hazai termék második negyedéves kedvezőbb alakulása pedig az egész éves makropályát kedvezőbb színben mutathatja be, ami az IMF/EU-tárgyalások alkalmával a magyar gazdaság jobb megítélését eredményezheti - mutatott rá a vezető elemző.

Duronelly Péter szerint az EKB véleménye nem érte, nem érhette váratlanul egyik tárgyaló felet sem az IMF/EU-hiteltárgyalások során. A Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója kiemelte: az EKB véleményének publikálása nem befolyásolhatja a IMF/EU-küldöttség mostani magyarországi tárgyalásait.

Kiemelte: törvényi változatás is lehetséges az ügyben, "csak annyiban van kőbe vésve ez az illeték is, amennyiben a korábbi jegybanki szabályokat is meg lehetett változtatni." A parlamentben lévő kormánypárti többség, ha a hiteltárgyalások során a siker érdekében valamelyik fél kitartóan ragaszkodik hozzá, megváltoztathatja a már elfogadott jogszabályt - mondta Duronelly Péter.

A jegybankra kirótt tranzakciós illeték egyébként is olyan eszköz, amely csak átmenetileg biztosított volna megoldást a büdzsé finanszírozása szempontjából, ezt utóbb pótolni kellett volna a költségvetésbe - hangsúlyozta a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója.

Németh Dávid, az ING Bank elemzője szerint a gazdasági diplomácia nyelvén "komoly dorgálást" kapott a magyar kormány az EKB-tól, és ez előrevetíti, hogy az EU is hasonló álláspontra helyezkedik. Hozzáfűzte: "nagy kérdés, mi lesz a kormány válasza, mert rövid távon elhúzódhatnak a tárgyalások, esetleg törvénymódosításra is sor kerülhet."

EKB IMF vélemény MNB
Kapcsolódó cikkek