Magyar gazdaság

Szabálytalanul költött EU-pénzek itthon: több mint 20 millió euró tavaly

Összesen 347 esetben derült fény szabálytalanságokra az uniós pénzügyi támogatások felhasználása, illetve az EU saját bevételeinek (például a vámbevételek) menedzsmentje során Magyarországon 2011-ben – derül ki az Európai Bizottság által a minap közzétett, az EU pénzügyi érdekeinek védelméről szóló éves jelentésből, amely a tagállamok által közölt statisztikákat tartalmazza.

A felderített esetek összértéke elérte a 23,4 millió eurót. Az ügyek több mint kétharmada (239 eset) a közösségi agrártámogatásokat érintette, ezek összértéke 17,5 millió euró volt. Az esetek ötöde (66) a közösség saját bevételeivel volt kapcsolatos, ezek összértéke 2,4 millió eurót tett ki, míg a fennmaradó 42 eset 3,2 millió euró értékben a kohéziós támogatásokat érintette.

A közel hasonló népességű és fejlettségű régiós tagállammal, Csehországgal összehasonlítva a magyar számok nem is tűnnek olyan rossznak. Csehországban ugyanis 382 esetet fedeztek fel közel 170 millió eurós értékben. Kérdés, hogy a szabálytalanságok felderítésének hatékonysága mekkora szerepet játszik a számok alakulásában.

A statisztikákban szereplő szabálytalanságok a sokszor véletlenül elkövetett elszámolási hibák mellett szándékos visszaélést jelentő csalási eseteket is tartalmaznak, igaz jóval kisebb arányban. A mezőgazdasági támogatások terén jelentett 239 hazai eset közül például csak négy számít a gyanús csalási ügynek.

költés pénz EU szabálytalanságok
Kapcsolódó cikkek