Magyar gazdaság

A német "erős emberek" összecsapnak Szuper Marióval

Csütörtökön kezdődik a Fed Jackson Hole-i konferenciája, a piac fokozott figyelemmel kíséri a pénzügyi döntéshozók csúcstalálkozóját, ahol viszont az EKB vezetősége nem vesz részt. A német gazdasági lapok szerint fokozódik a feszültség a Bundesbank és az EKB között az adósságválság kezelését illetően.

A német politikát nem győzi meg Asmussennek, az Európai Központi Bank (EKB) igazgatósági tagjának az az ígérete, hogy az EKB a tervezett kötvényvásárlásoknál csak szűk határok között fog mozogni - írja a Handelsblatt, a német üzleti körök lapja, amely szerint Berlin kritikusabb, mint valaha.

A német CDU és FDP pártok pénzügyi politikusai élesen bírálták a válságpolitikát. Az SPD pedig sürgeti Angela Merkel kancellárt, hogy egyértelműen foglaljon állást a szövetségi kormány magatartásáról az EKB tervezett kötvényvásárlásaival kapcsolatban. A legújabb bírálatot az EKB volt vezető közgazdászának, Jürgen Starknak a Handelsblattban megjelent hozzászólásai előzték meg. Az eurómentés tekintetében szintén héjának számító Stark kiállít Jens Weidmann Bundesbank elnök mellett, aki a közelmúltban levélben közölte az EKB-val, hogy nem lépheti túl hatáskörét. A német jegybankár az EKB tudtára adta azt is, hogy az eurózóna legerősebb nemzeti bankjaként a Bundesbank vezető szerepet követel magának az eurózóna megmentésének iránya tekintetében.

Jürgen Stark, Jens Weidmann és Jörg Asmussen egyetértenek abban, hogy az EKB átlépte a határt azzal, hogy nagy mennyiségben készül a bajba jutott országok kötvényeiből vásárolni. Ez a három közgazdász szerint az adott államok közvetett támogatása, amit tilt az EU alapszerződése, emellett fűti az veszélyét, és olyan pénzügyi rendszerhez vezet, amelyet "a Bundesbank soha nem képviselt, nem képviselhet és nem is szabad képviselnie" – fogalmazott Stark.

"Az EKB jogellenesen módosítja az eurózóna alapjait, és ezzel tulajdonképpen a rendszer kockázatos elemévé válik" - fogalmazott Frank Schaeffler, az FDP parlamenti képviselője a Handelsblatt-nak nyilatkozva.

Az EKB kötvényvásárlási terveiről a szeptember 6-i kamatdöntő ülés után jöhetnek bővebb információk. Német lapértesülések szerint a szervezet egy új megközelítésen dolgozik. A terv lényege, hogy az euróövezeti jegybank minden problémás tagország állampapír-piaca esetében megállapítana egy maximális kamatszintet vagy spreadet, ezeket azonban – az eddig napvilágot hírekkel ellentétben – nem hozná nyilvánosságra. Ezeket az értékeket csak egy EKB-n belüli szűk csoport ismerné, és ők dönthetnének az esetleges intervenciókról is.  Ennek az elképzelésnek az előnye, hogy a jegybanknak nagyobb mozgástere lenne. Így ugyanis nem kellene mindenáron megvédenie a kamatszinteket, azaz – ha a körülmények ezt indokolják – úgy tűrhetne el kisebb kilengéseket, hogy közben megőrizhetné szavahihetőségét.

A terv kritikusai viszont úgy vélik, hogy „plafonértékek titkosítása” a gyakorlatban nehezen fog működni. Félő, hogy előbb-utóbb úgyis ki fognak szivárogni az értékek, már csak azért is, mert a jelenleg mintegy 200 milliárd eurónyi állampapírt birtokló EKB-n belül is komoly vita van a kötvényvásárlási program folytatásáról.

Az Equilor szerint ez lehet az oka annak, hogy Mario Draghi, az EKB elnöke nem vesz részt a Fed Jackson Hole-i konferenciáján. A csütörtökön kezdődő összejövetelre árgus szemekkel figyel a piac, ugyanakkor az elemzők úgy látják, hogy Draghi az EKB ülése előtt már semmilyen spekulációra okot nyilatkozatot nem szeretne tenni, ezért nem is vesz részt az eseményen. Ugyanígy tesz az EKB egész kormányzótanácsa is.

Mint arról beszámoltunk, az európai jegybank hamarosan átveheti az európai bankfelügyelet, az EBA szerepét és ennek keretébe arra is jogosultságot kér ahhoz is, hogy akár bezárja a rossz bankokat. Berlin szemében ez újabb szálka, ezért Jörg Asmussen, az EKB német igazgatótanácsi tagja azt szeretné elérni, hogy ezen a téren valamilyen hatóság gyakoroljon felügyeleti jogot az EKB-n.

Weber, Weidmann, Stark, Asmussen - az erős emberek

Jens Weidmann eddig a Németországban megszokott, a Bundesbank által eddig alkalmazott szigorú pénzpolitikát képviselte az EU-ban. A Bundesbank elnöke szokatlanul őszintén nyilatkozik az EU vezetését jellemző francia-német ellentétekről. A jegybankár úgy látja, az EU alapítása óta ütközik egymással a két igen eltérő nézőpont. Németországban a két legerősebb intézmény a Bundesbank és az Alkotmánybíróság, mindkét szervezet erős féket jelent Merkel eurómentési terveinek.

Mario Draghi szinte biztosan nem hajthatja végre legújabb mentőakcióját "az ifjú héja" támogatása nélkül. Ugyanakkor a képhez hozzátartozik, hogy elődje, Axel Weber éppen azért mondott le a német jegybank vezetői tisztségéről, mert nem sikerült meghonosítani a szigort az EKB-ban. A már említett Jürgen Stark pedig hasonló okokból távozott tavaly az EKB igazgatótanácsából, ahol a nem kevésbé kemény Jörg Asmussen váltotta.

Mario Draghi szinte biztosan nem hajthatja végre legújabb mentőakcióját "az ifjú héja" támogatása nélkül. Ugyanakkor a képhez hozzátartozik, hogy elődje, Axel Weber éppen azért mondott le a német jegybank vezetői tisztségéről, mert nem sikerült meghonosítani a szigort az EKB-ban. A már említett Jürgen Stark pedig hasonló okokból távozott tavaly az EKB igazgatótanácsából, ahol a nem kevésbé kemény Jörg Asmussen váltotta. Angela Merkel és Antonisz Szamarasz - még közös fellépés -->

Bundesbank EKB asmussen Stark Weidmann kötvényvásárlás
Kapcsolódó cikkek