Magyar gazdaság

Rettenetes rosszkedv lett úrrá az amerikaiakon

A szerény javulást váró elemzőkre rácáfolva kilenc havi mélypontra zuhant augusztusban a Conference Board fogyasztói bizalmi indexe.

A mutató a júliusi 65,4-ről 60,6-re, tavaly november óta nem látott mélységbe zuhant. A marketWatch által megkérdezett elemzők szerény emelkedésre, 66,0-ra számítottak.

Az adat tovább erősíti azokat a véleményeket, amelyek szerint az Egyesült Államok gazdaságának növekedése a tavasszal és nyáron is folyamatosan lassult. A fogyasztói bizalom gyengülésében nem kis szerepet játszhat, hogy a munkanélküliségi ráta immár 42 hónapja tartózkodik 8 százalék fölött, a bizonytalanságot az idei elnökválasztással és a fiskális politikával kapcsolatos aggodalmak is fokozhatták.  Az aggódó fogyasztók pedig kevesebbet költenek – márpedig a világ legnagyobb gazdaságában a fogyasztás a mintegy 70 százalékát adja.

A kilátások mutatója az augusztusi 78,4-ről 70,7-re csökkent, miközben a jelenlegi helyzet megítélésének indexe 45,8-en maradt.

Azoknak az aránya, akik szerint a következő három hónapban az új álláshelyek száma növekedni fog, a júliusi 17,6 százalékról 15,4 százalékra csökkent. Jövedelmük fél éven belüli csökkenésére augusztusban a júliusi 14,9 százalékról 10 havi csúcsra, 16,8 százalékra emelkedett.

Figyelmeztet Fitch is

David Riley, a Fitch Ratings ügyvezető igazgatója figyelmeztetett: a költségvetési szakadék – „fiscal cliff”, a deficitcsökkentés eszközeit illető patthelyzet a törvényhozásban – veszélyezteti az Egyesült Államok AAA-adósbesorolását.

A szakember a Bloombergnek adott interjújában kifejtette: a deficit és az szignifikáns csökkentésére vonatkozó terveket szeretnének látni. Amennyiben 2013 első felében ezek nem készülnek el, úgy az minősítő lépni fog.

Conference Board
Kapcsolódó cikkek