Magyar gazdaság

Ausztria: Külföldi dolgozók sürgősen kerestetnek

A szakemberhiány egyre nagyobb gondot jelent az osztrák vállalatok számára - írja a Die Presse. A bécsi lap idézte Anna Maria Hochhausert, az Osztrák Gazdasági Kamara főtitkárát, aki szerint, ha a problémával nem birkóznak meg, újabb akadály hárul a gazdasági növekedés elé.

Az osztrák vállalatoknak a következő évben további 148 ezer dolgozóra lenne szüksége. Különösen nagy igény mutatkozik alapszintű gyakorlattal rendelkező alkalmazottakra (89 000 fő). Keresnek továbbá 14 ezer segédmunkást, 8 ezer végzős egyetemistát vagy főiskolást, ugyanennyi érettségizett dolgozót, és 29 ezer ipari tanulót. Mindenekelőtt műszaki szakmában jelentkezik igény, az információs-technológiai és a menedzsment területen, a kommunikációs technológia és a szolgáltatás szektorában.

Az Osztrák Gazdasági Kamara felmérése szerint az osztrák vállalatok egyharmada már jelenleg is több területen képtelen megfelelő pályázót találni a munkahelyek betöltésére és a tavalyi évhez képest is romlott a helyzet. A megfelelő végzettség hiánya mellett gondot okoz az ambíció hiánya és a mobilitás is. Az osztrák cégek ezért nagyrészt a harmadik országbeli munkavállalókra számítanak, ezekben az országokban ugyanis általában rosszabb a gazdasági helyzet, mint Ausztriában.

A Die Presse szerint Ausztriában a munkaerőhiány mintegy egyötödét nem lehet belföldről  kielégíteni. Ezért az osztrák cégek most külföldi pályázókra számítanak. Mindenekelőtt Portugália, Spanyolország, Görögország jöhet szóba - véli Rainer Münz, a kamara szakértője. Szerinte a németül tanulni akaró és kivándorolni vágyó spanyolok megrohanták a Goethe-intézeteket. Ugyanakkor Hochhauser kamarai főtitkár szerint Boszniában és Szerbiában, sőt Mexikóban is az eddiginél jobban körül akarnak nézni.

Az Osztrák Gazdasági Kamara és az Ipari Szövetség azt sürgeti, hogy bővítsék ki azoknak az egyetemet végzetteknek akörét, akik az úgynevezett vörös-fehér-vörös kártyákhoz juthatnak. Eddig a könnyített munkavállalást jelentő dokumentumhoz csak azok a harmadik országból érkező diplomások juthattak hozzá, akik több mint 1 903 eurót keresnek. 2011. július 1. óta kétezer ilyen engedélyt adtak ki.

osztrák munkaerő szakképzett külföldi dolgozó Ausztria
Kapcsolódó cikkek