Magyar gazdaság

Barroso: Szociális vészhelyzet van

Szociális vészhelyzetről beszélt José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a Jobs4Europe konferencián csütörtökön Brüsszelben, amelyen a munkahelyteremtés fontosságát hangsúlyozták uniós vezetők.

Barroso leszögezte, nem csak pénzügyi, de bizalmi válság is van, mert az utóbbi ötven évben először az európaiak most bizonytalansággal és nem a jobb élet reményében tekintenek a jövőbe. Aggasztónak nevezte, hogy nőtt a az unióban és az eurózónában, és ráadásul egyenlőtlenül oszlik meg a tagállamok között.

A szociálpolitika tagállami hatáskör, de Barroso nem tudja elképzelni, hogy a közösségi politikáknak ne legyen szociális dimenziója.

"Elfelejtjük, hogy van akinek nincs mit ennie? Elfelejtjük, hogy helyenként szociális vészhelyzet van? Hunyjunk szemet efölött?" - tette fel a kérdést José Manuel Barroso.

Nyilvánvalóan politikai lépésekre van szükség a keresleti és kínálati oldalán is - állapította meg Herman van Rompuy, az Európai Tanács elnöke. Rompuy véleménye szerint a kínálati oldalról a képzés, az oktatás javításával és a nagyobb mobilitás elősegítésével, a keresleti oldalon pedig a versenyképesség javításával és vállalkozásbarát üzleti légkör és szabályozás kialakításával lehet elősegíteni a munkahelyteremtést.

A politikus kifejtette, a válságnak strukturális és rendkívüli okai is vannak, de a kettő összefügg egymással. Úgy véli a versenyképesség minőségi értelemben vett javítására van szükség, mert a feltörekvő országok népessége jól képzett és fiatal. Hangsúlyozta, a következő, 2014-2020-as uniós költségvetésben célzottabban kell alkalmazni az Európai Szociális Alap forrásait, de ehhez a tagállamok közötti kompromisszumra van szükség a novemberi rendkívüli uniós csúcstalálkozón.

európa tanács Rompuy Barroso
Kapcsolódó cikkek