Németország a nemzetközi hitelprogramokhoz kapcsolódó reformok végrehajtását várja el a görög kormánytól - hangsúlyozta a német pénzügyminiszter és a német külügyminiszter a görög pénzügyminiszterrel folytatott keddi berlini tárgyalásokon az MTI tudósítása szerint.

A görög válság volt az egyik témája az Európai Tanács elnöke és a német kancellár berlini megbeszélésének is. Herman van Rompuy és Angela Merkel tárgyalásáról a kancellári hivatal csupán annyit közölt, hogy a kancellár és az uniós tagállamok állam- és kormányfőinek tanácsát vezető politikus megbeszélése két óráig tartott, a napirenden pedig az euróövezeti válságállamok helyzete, valamint a valutaunió elmélyítését és a bankunió kialakítását célzó lépések szerepeltek.

Joanisz Szturnarasz görög pénzügyminiszter és német kollégája, Wolfgang Schäuble tárgyalásán a berlini szaktárca közleménye szerint Schäuble központi fontosságúnak nevezte a nemzetközi hitelekért cserébe tett görög vállalások teljesítését. A reformok előrehaladását jelenleg a hitelezői trojka - az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap - szakértői vizsgálják, jelentésük megállapításaitól függ, hogy az athéni kormány megkaphatja-e a következő hitelrészletét.

A trojka jelentése a tervek szerint októberben készül el - áll a tárca közleményben. Az előző héten több német lap arról írt, hogy az eredetileg szeptember közepére várt jelentés október elején készülhet el. A berlini pénzügyminisztérium keddi közleménye megerősíti ezeket a lapértesüléseket.

Joanisz Szturnarasz alig két hét alatt a harmadik magas rangú görög vezető, aki ellátogatott Berlinbe. Előtte Dimítriosz Avramopulosz külügyminiszter, majd Antonisz Szamarasz kormányfő tárgyalt a német fővárosban. A görög vezetők német tárgyalópartnerei mind azt hangsúlyozták, hogy Németország az euróövezet egységének megtartását kívánja, és úgy véli, az egység érdekében maradéktalanul be kell tartani a görög hitelprogramokhoz kapcsolódó megállapodásokat.

Ezt hangsúlyozta Guido Westerwelle német külügyminiszter is a Szturnarasszal folytatott megbeszélésen. Az euróövezet egységének záloga természetesen Athénban van a német diplomácia vezetője szerint.