Magyar gazdaság

Fico Orbánt másolja?

Nem tett le Robert Fico arról a szándékáról, hogy a szlovák állam megvegye a Szlovák Gázművek (SPP) földgázipari csoport részvényeinek külföldi kezekben lévő 49 százalékát.

Tenné ezt annak ellenére, hogy a gazdasági minisztérium szerint a költségvetés nincs abban a helyzetben, hogy finanszírozni tudja az üzletet. Az SPP 51 százaléka az államé, 49 százaléka az E.ON Ruhrgas és a GDF Suez tulajdonában van. Fico szerint, ha nem megy másként, hitelt vesznek fel, amit a cég osztalékából törlesztenének. A kormányfő bírálta a német és francia tulajdonosokat, akik szerinte egyáltalán nem együttműködők – írja a Hospodarské Noviny.

Szintén friss hír Szlovákiából, hogy Robert Kalinak belügyminiszter bejelentése szerint a jövőben csak annak folyósítanának szociális segélyt, aki eleget tesz alapvető állampolgári kötelezettségeinek. Munkára ösztönző rendszert kell kialakítani a miniszter szerint, a segélyek kumulált összegének el kell maradnia a minimálbértől. Lakhatási támogatást bűncselekmények elkövetőinek nem adnának, a segélyt a gyermekekkel kapcsolatos „felelős magatartáshoz” kötnék.

SPP E.On GdF Szlovákia Fico
Kapcsolódó cikkek