Magyar gazdaság

Giró-Szász: nem lesz bérbefagyasztás

Jelenleg is zajlik annak felmérése, hogy a közszféra egyes területeinek feladatai milyen létszámmal végezhetőek, pontosabb kép év végére alakulhat ki – erről Giró-Szász András kormányszóvivő az M1 Ma Reggel című műsorában beszélt hétfőn reggel.

A kormányszóvivő elképzelhetőnek nevezte, hogy egyes területeken összevonnak háttérintézményeket, azok elburjánzása miatt. Giró-Szász András ugyanakkor azt hangsúlyozta: szükség van annak áttekintésére, milyen létszámmal tartható fenn az oktatási, a közigazgatási, a nyugdíj-, az egészségügyi vagy az önkormányzati rendszer.

Közölte azt is: Magyarország a 49 százalékát költi e területek működtetésére, míg a környező országok csak mintegy 45 százalékát. A kormány célja, hogy a „hatalmas pufferrel rendelkező” közszolgálati gépezet működése leegyszerűsödjön - tette hozzá. A kormányszóvivő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában - szintén hétfő reggel - azt közölte: az alrendszereket a kormány úgy kívánja részben a saját lábukra állítani, hogy azok ne termeljenek több adósságot, valamint szolgáltatóbaráttá váljanak.

Az optimális létszám kialakításánál figyelembe vennék a betöltetlen státusokat – mondta -, és azt is vizsgálják, hogy a két-három év alatt nyugdíjba vonulók számával elegendő-e a létszámcsökkentés. Sem nyugdíj-, sem bérbefagyasztás, sem a csökkentése nem jöhet szóba – hangsúlyozta a kormányszóvivő az IMF-megállapodás esetleges következményeiről szólva. A racionalizálás kizárólag a bürokrácia átalakítására vagy az hatékonyabb felhasználására vonatkozhat, valamint a gazdaság kifehérítésére – fűzte hozzá.

A szociális támogatási rendszer átalakításával kapcsolatban közölte: itt is annak vizsgálatát követően születhet döntés, hogy áttekintették, ki, milyen támogatásban részesül. Kijelentette: a gyermekeknek, családoknak járó támogatások nem csökkenthetőek.

IMF közszféra leépítés Giró-Szász András
Kapcsolódó cikkek