Magyar gazdaság

Hatályon kívül helyezték a tendert: egyelőre nem lesz állami mobilcég

Meglepetésre hatályon kívül helyezte a bíróság a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság által kiírt frekvenciapályázatot lezáró végzést.

A bíróság hétfői döntése alapján sem az önálló szolgáltatás indítására alkalmas blokkot elnyerő tervezett állami mobilszolgáltató, sem a már piacon lévő mobilcégek nem vehetik használatba az azóta már ki is fizetett frekvenciát.

A hírközlési hatóság még január végén határozott úgy, hogy a három állami cég alkotta konzorcium vásárolhatja meg a 900 megahertzes frekvenciasáv – önálló szolgáltatás indítására is alkalmas – öt megahertzes egybefüggő blokkját, majd ezt a döntését a konkurensek fellebbezését követően másodfokon is megerősítette.

A három már piacon lévő cég azonban polgári bírósághoz fordult, amely június végén úgy határozott: a jogerős ítéletig megtiltja az MPVI számára, hogy a frekvencia-árverésen szerzett jogait gyakorolja, ma pedig végleg felfüggesztette a frekvenciapályázatot lezáró végzést.

A Magyar Posta Zrt.-Magyar Villamosművek Zrt.-MFB Invest Zrt. állami konzorcium 10 milliárd forintot fizetett az elnyert blokkért, míg a Vodafone és a Magyar Telekom 2-2, a Telenor 1,8 megahertznyi frekvenciát vásárolt összesen közel 34 milliárdért.

hírközlés frekvenciadíj mobilcégek MVM Magyar Posta MFB
Kapcsolódó cikkek