Magyar gazdaság

Ismét elkezdett lemaradni Kelet-Németország

Tavaly leállt, sőt, vissza is esett Németország keleti tartományainak gazdasági felzárkózása az ország nyugati tartományainak szintjéhez - tűnik ki abból az éves jelentésből, amelyet a német egység helyzetével kapcsolatban ismertetett a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ezért Mecklenburg-Vorpommern és Szászország tartományok miniszterelnökei az eddiginél nagyobb elkötelezettséget követelnek a berlini szövetségi kormánytól Németország keleti része irányában. Kelet-Németországban az egy lakosra jutó hazai bruttó termék a nyugatnémet szint 71 százalékának felelt meg - olvasható a jelentésében, amellyel a szövetségi kormány szerdán foglalkozik majd. Ez az arány az előző évben mintegy 73 százalék volt - írja a FAZ.

Erwin Sellering, Mecklenburg-Vorpommern tartomány miniszterelnöke felszólította a szövetségi kormányt, hogy vállaljon nagyobb kötelezettséget a kelet-német tartományok iránt. Amióta Thomas de Maiziere, a kelet-német tartományokban illetékes megbízott átváltott a védelmi miniszter hivatalába, "e területet felelőtlenül elhanyagolták - nyilatkozta Sellering a Die Welt című lapnak.

Ugyanakkor Stanislaw Tillich, Szászország miniszterelnöke ugyancsak a Die Weltnek kifejtette, "a mi gazdaságunk oszlopainak a kis- és közepes méretű vállalatok számítanak, amelyeknek - mint a múltban - befektetési segítségre van szükségük."

Ha a termelékenységet tekintjük, a kelet-német gazdaság a nyugat-német gazdaság szintjének 79 százalékát éri el. A kelet-német gazdaság megtisztítva 2,5 százalékkal növekedett, ez fél százalékponttal kisebb, mint az országos 3 százalékos átlagos arány. Mindazonáltal a szövetségi kormány elutasítja, hogy 2019 után is hosszabbítsák meg Kelet-Németország támogatását.

 

tartomány Kelet-Németország kelet-német növekedés gazdaság
Kapcsolódó cikkek