Magyar gazdaság

Ismét felszállt Ben Bernanke helikoptere

A Fed a múlt héten a monetáris enyhítés folytatása mellett döntött. A potenciálisan nyílt végű kötvényvásárlási program inflációs kockázatokat is rejthet.

Ben Bernanke nem okozott csalódást, hiszen harmadszor is felszállt a helikoptere, és a magasból szórja a pénzt. A mennyiségi monetáris könnyítés harmadik köre (QE3) pedig még agresszívabb, mint az előző két program, mert Bernanke nem mondta meg, hogy mennyi üzemanyag van a helikopterében. Vagyis most addig vélhetően nem száll le, amíg az inflációs kockázatok nem emelkednek olyan mértékben, ami már veszélyeztetné a Fed árstabilitásra vonatkozó mandátumát, vagy áttörés nem jön a foglalkoztatásban.

Augusztusban kiábrándító munkanélküliségi adat érkezett: mindössze 96 ezerrel bővült a mezőgazdaságon kívüli foglalkoztatottak száma a 120-130 ezres várakozás helyett. Ami még kedvezőtlenebb, hogy rontották a júliusi és a júniusi számokat is. Több mint 20 ezerrel lefelé módosították a kedvező, 163 ezer fős bővülésről szóló júliusi adatot, és júniusban 64 ezer helyett csak 45 ezren találtak munkát. Mindezek alapján nem meglepő a Fed lépése, ugyanakkor a „nyíltvégű” program egy kicsit olyannak tűnik, mintha a jegybank ágyúval lőne verébre. Aztán ha esetleg egy nagyobb testű állattal kerül szembe, akkor még nagyobb fegyvert kell bevetnie – és közben az inflációs szörny is felébredhet álmából a hatalmas ágyúlövésekre. És ha felpörög az a jelenlegi program hatására – hiszen a nyíltvégű vásárlás fokozhatja az inflációs várakozásokat –, akkor nem lesz könnyű a Fednek elérnie a kettős célját, a teljes foglalkoztatást és az árstabilitást. Ugyanakkor a tapasztalatok (QE1 és QE2) egyelőre nem indokolnak túlzott inflációs aggodalmat.

Az agresszív program jól is elsülhet: a Fed ismét bizonyította elkötelezettségét: ha szükséges, akkor segíti a gazdaságot. A program tovább erősítheti a bizalmat, ahogyan az a jelzés is, hogy az évtized közepéig maradhat az alacsony kamat (korábban 2014-et jelölte meg a Fed).

Ha esetleg a gazdaság a vártnál gyorsabban bővül, akkor akár már korábban is kamatot emelhetnek. A „verbális intervenció”, a kamat alacsonyan tartásának ígérete tehát anélkül segíthet, hogy a Fed bármit is kockáztatna, hiszen a gazdaságról alkotott képe bármikor megváltozhat.

A dollár is szépen gyengül, ám az agresszív program a korábbiaknál jóval kockázatosabb: Bernanke és munkatársai nem aludhatnak a helikopteren egy percet sem, mert egyik szemüket mindig az infláción kell tartaniuk.

ben bernanke Fed qe3
Kapcsolódó cikkek